Caniculă la Shanghai: Buletinele meteo fanteziste, aspru pedepsite

Persoanele care difuzează buletine meteo neoficiale la Shanghai riscă amenzi de mai multe mii de euro, au avertizat autorităţile metropolei chineze, care se tem ca nu cumva canicula să provoace instabilitate socială, a relatat vineri presa locală.

Serviciile municipale de meteorologie pot ”ordona publicarea unei corecturi, pot adresa un avertisment sau pot da amenzi în valoare ce poate atinge 50.000 de yuani /6.200 de euro/”, a avertizat un ziar de seară din Shanghai, ”capitala economică” a Chinei.

În ultimele zile, Shanghai a înregistrat temperaturi caniculare record, nemaiîntâlnite de cel puţin 140 de ani. Mercurul termometrelor a depăşit 40 de grade Celsius, chiar dacă vineri el scăzuse la 35 de grade Celsius.

Mass-media au difuzat în această săptămână fotografii cu locuitori care încercau să prăjească creveţi sau bucăţi de bacon într-o tigaie pusă pur şi simplu pe o placă din fontă pe trotuar.

Potrivit legislaţiei chineze, mass-media nu sunt autorizate să publice previziuni meteorologice care nu provin de la o agenţie oficială.

Autorităţile chineze se tem de tot ceea ce este susceptibil de a provoca agitaţie socială şi, prin urmare, se străduiesc să combată tot ceea ce ele numesc ”zvonuri”. Aceasta include un vast sistem de cenzură pe Internet, cu specialişti care încearcă să dea de urma informaţiilor false.

În decembrie 2012, aproape o sută de persoane au fost arestate în China pentru c-au răspândit zvonuri de apocalipsă legate de sfârşitul calendarului mayaş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.