Franţa: Hollande confirmă prelungirea moratoriului asupra soiului de porumb MON810

Preşedintele francez Francois Hollande a confirmat vineri prelungirea moratoriului asupra cultivării porumbului modificat genetic MON810 produs de compania americană Monsanto, în pofida anulării în ajun de către Consiliul de Stat al Franţei a interdicţiei de cultivare a acestui soi de porumb.

„Va exista o prelungire a moratoriului’, a declarat preşedintele francez, adăugând că este nevoie totuşi ‘să se securizeze din punct de vedere juridic această decizie pe plan naţional şi mai ales pe plan european”.

Franţa, ca şi alte ţări europene (Austria, Ungaria, Grecia, România, Bulgaria, Luxemburg), a interzis din 2008 cultivarea de MON810 pe terenurile sale.

„De ce avem un moratoriu asupra OMG? Nu pentru că refuzăm progresul, ci în numele progresului. Nu putem accepta ca un produs, porumbul, să poate avea consecinţe defavorabile asupra altor producţii’, a continuat Francois Hollande, care a făcut aceste declaraţii la o fermă din regiunea Sarlat din Dordogne (sud-vest), unde culturile de porumb abundă.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă franceză, a anulat joi decizia de interzicere a cultivării în Franţa a soiului de porumb modificat genetic MON810, produs de firma americană Monsanto. După anunţarea acestei decizii, pentru neconformitate cu dreptul european, miniştrii agriculturii şi al ecologiei, Stephane Le Foll şi Philippe Martin, au evocat ‘angajamentul guvernului de a menţine moratoriul asupra cultivării de seminţe OMG”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.