Muzeul Viei şi Vinului – pe urmele vechiului drum al vinului

– Departe de rutele rutiere obişnuite, ascunse de forfota oraşului, vechile tradiţii ale producerii vinului sunt încă păstrate cu sfinţenie într-un loc nu prea ştiut de oameni. Şi nu trebuie să fii neapărat interesat de cultura viticolă pentru a poposi la Muzeul Viei şi Vinului. Exponatele de o valoare etnografică deosebită sunt cel puţin un motiv întemeiat de a vizita acest loc aparte.

 Ecaterina Pop

Fostă „Casă a Poştei”, astăzi monument istoric de o valoare deosebită

Muzeul se află în oraşul Hârlău din judeţul Iaşi, la o „aruncătură de băţ” de capitala Moldovei. Construcţia sa bine întreţinută datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar de-a lungul timpului a avut mai multe roluri: din reşedinţă boierească devine unul dintre primele trei sedii ale Oficiului Poştal din ţară, în 1875. Fapt pentru care, minunata clădire a fost mult timp cunoscută drept „Casa Poştei”, denumire păstrată până în anul 1983.

FOTO: Leagăn de copil din Moldova

Anul 1983 a însemnat de fapt momentul istoric când Muzeul Viei şi Vinului devine monument istoric de o valoare deosebită. Şi pe bună dreptate şi-a căpătat acest rol, căci aici este bine păstrată cultura vinului: această băutură miraculoasă din viaţa omului, de la naştere şi până la moarte.

FOTO: Şezătoare din Moldova

Căci există o întreagă cultură a vinului, această băutură nu a fost făcută să fie consumată în mod abuziv, să dai pe gât pahare după pahare, ci să fie savurată în tihnă pentru a desăvârşi simturile. În lumea civilizată, se ştie că vinul înseamnă altceva decât o băutură alcoolică.

Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău are imaginea unui muzeu mereu tânăr, plin de viaţă, iar aici, în acest oraş al Moldovei, tradiţia populară este respectată cu sfinţenie şi se transmite prin viu grai.

Muzeul este format din zece săli, fiecare având tematica sa, în care licoarea lui Bachus este prezentată în detaliu, începând de la modul în care era produs vinul până la modul în care influenţa vieţile oamenilor.

FOTO: Port popular de nuntă din Moldova

FOTO: Bancă de iertăciune – Moldova

Urmărind ideea de viaţă şi de continuitate, în primele trei săli ale muzeului este relevată prezenţa vinului la cele trei mari momente importante de pe parcursul vieţii omului: naşterea, nunta şi moartea. În aceste trei săli, cu ajutorul obiectelor originare, sunt prezentate obiceiurile şi tradiţiile, precum şi practici magice specifice acestor momente.

Următoarea sală a muzeului este dedicată unui han, în care vizitatorii se pot simţi ca în poveştile lui Mihail Sadoveanu. Sala prezintă locul unde odinioară se întâlneau drumeţii şi se ospătau cu vin. O altă sală descoperă o altă poveste interesantă: cum arăta casa unui podgorean din zona Hârlăului.

FOTO: Ulcioare de vin din Moldova

Muzeul Viei şi Vinului a fost foarte bine gândit pentru a realiza în detaliu vechiul drum al vinului, şi anume din cramă în pivniţă, din pivniţă în piaţă, iarmoroc sau chiar peste hotarele ţării.

FOTO: Crama din vie – Moldova

Minunata locaţie nu este destinată doar iubitorilor de vin sau celor interesaţi de cultura vitivolă, ci, din contră, se adresează unui public larg, fiind relevate valorile unei zone pline de cultură, civlizaţie, în care vizitatorii fac cunoştinţă cu universul domestic al ţăranului român. Căci el este cel care produce vinul.

FOTO: Teasc din Moldova

Muzeul Viei şi Vinului poate fi vizitat zilnic, între orele 8:00 – 18:00. La cerere, Muzeul organizează vizite nocturne, care trebuie să fie anunţate cu 24 de ore înainte de vizitare.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.