Atentatul de la maratonul din Boston: Tamerlan Ţarnaev „avea literatură de extremă dreapta”

Unul din fraţii suspectaţi că au comis atentatele de la linia de sosire a Maratonului din Boston deţinea literatură americană de extremă dreapta, a indicat luni BBC pe site-ul său.

Tamerlan Ţarnaev avea abonamente la publicaţii care promovează supremaţia albilor şi vehiculează teorii ale conspiraţiilor guvernamentale. Tânărul citea, de asemenea, materiale despre ucideri în masă.

Conform emisiunii de investigaţii Panorama a BBC, care a condus timp de mai multe luni o anchetă printre cunoştinţele presupuşilor atacatori pentru a încerca să descopere rădăcinile radicalizării acestora, Ţarnaev se afla în posesia unor articole care susţin că atentatele de la 11 septembrie 2001 şi din 1995, în Oklahoma City, au fost conspiraţii ale guvernului american.

Un alt articol în posesia acestuia comentează că „Hitler avea dreptate”. Alte materiale explorează motivaţiile din spatele uciderilor în masă şi notează cum autorii rămâneau calmi în timp ce ucideau şi mutilau. Ţarnaev mai avea, de asemenea, articole care susţin că dronele americane ucid civili sau despre situaţia deţinuţilor de la Guantanamo.

Prietenii fraţilor au povestit pentru BBC că Tamerlan s-a răzvrătit împotriva Statelor Unite şi a dezvoltat un interes înflăcărat pentru islam după ce cariera sa în box a eşuat pentru că nu avea cetăţenie americană.

„Lui (Tamerlan) nu doar că nu-i plăcea America. Considera că America atacă, practic, toate ţările din Orientul Mijlociu pentru a le lua petrolul”, susţine unul din prietenii fraţilor Ţarnaev, „Mike”, care a petrecut mult timp în apartamentul acestora.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a moscheii din Cambridge, unde locuiau fraţii, Nicole Mossalam, Tamerlan se ruga acolo doar ocazional. Mossalam îl descrie pe acesta drept un tânăr furios care s-a refugiat în islam.

„Cât despre integrarea în comunitatea islamică de aici, rugăciuni, implicare, acte de caritate, toate acestea cam lipseau. Aş spune că era doar un musulman de formă„, adaugă aceasta.

Djohar Ţarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan, care a fost inculpat pentru atentatele de la Boston, a scris un mesaj cu puţin înainte de a fi capturat, în care susţinea că „noi, musulmanii, formăm un singur organism. Dacă răneşti unul, ne răneşti pe toţi”.

Prietenii fraţilor mai povestesc că Djohar fuma multă marijuana şi se ruga rar, iar fratele lui îl domina şi nu era de acord cu ‘stilul său de viaţă petrecăreţ’. ‘Djohar era intimidat, acesta ar fi probabil cel mai potrivit cuvânt. Îl lua (pe Tamerlan) foarte în serios. Acesta reprezenta o autoritate’, spune un alt prieten al celor doi, ‘Tito’.

FBI investighează în prezent posibilele legături pe care le-ar fi avut Tamerlan în republica rusă caucaziană Daghestan, pe care a vizitat-o anul trecut. Şeful House Intelligence Committee de la Washington, Mike Rogers, crede că mama fraţilor, Zubeidat Ţarnaev, a avut un rol în radicalizarea lor, acuzaţii pe care aceasta le neagă.

Tamerlan a fost ucis în aprilie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia, iar fratele său, Djohar, a fost capturat şi inculpat. Dacă va fi găsit vinovat, acesta din urmă riscă închisoarea pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.