Google-ul spionilor

Agenţia de Securitate Naţională Americană (NSA) dispune de un soft numit “XKeyscore” care permite agenţilor de cercetare americani să acceseze istoricul paginilor accesate şi conţinutul e-mail urilor precum şi conversaţiile private de pe “Facebook”. Informaţia a fost devoalată pe 31 iulie de publicaţia britanică ”Guardian”.

Dacă existenţa lui „XKeyscore” era deja cunoscută, documentele publicate de cei de la Guardian subliniază în detaliu funcţionarea şi capacităţile programului respectiv. Cu alte cuvinte, cei de la NSA au, prin intermediul softului respectiv, un imens portal deschis către lumea internauţilor care le permite să observe aproape tot ceea ce face un individ pe Internet.

La întrebarea „Ce se poate stoca?” din aceste informaţii, răspunsul este tulburător: „Tot ceea ce vreţi să accesaţi” declarau cu emfază realizatorii programului în paginile de prezentare ale acestuia. Din acest motiv, „XKeyscore” este asimilat unui motor de căutare de tip Google pentru spioni.

Cu ajutorul unei interfeţe extrem de simple de utilizat, persoanele abilitate pot să caute în masa de date stocate de NSA conţinutul unui e-mail, numere de telefon sau mesaje private schimbate pe Facebook şi să coroboreze informaţiile obţinute astfel încât să poate fi interpretate în limbajul tipului de calculator utilizat sau ţara în care internautul vizat se găseşte. Şi totul fără ca să existe o justificare cât de mică pentru acest tip de cercetare.

De asemenea, „XKeyscore” permite, de exemplu, căutarea unui mail pe paginile web indexate de către NSA, dar, în acelaşi timp, folosind câmpul „destinatar”, „copie carbone” („CC”) şi „copie carbone invisible” („CCI”) pentru a citi mail-ul respectiv sau pentru a găsi o adresă de e-mail plecând de la un nume sau un pseudonim.

Combinând „XKeyscore” cu un alt program numit „DNI Presenter” analiştii de la NSA sunt în măsura să citească mesajele private schimbate pe Facebook de un anume internaut plecând de la numele de utilizator folosit de acesta.

Însă aplicaţia cea mai surprinzătoare a programului o constituie cea de urmărire a istoricului paginilor accesate de un utilizator. Analizând activitatea HTTP, NSA este capabilă să refacă istoricul navigaţiei pe internet a unui utilizator, precum şi să obţină adresele IP ale tuturor persoanelor care au accesat un anume site.

Mai mult softul permite identificarea internauţilor care folosesc tehnici de criptare sau au acces la fişiere confidenţiale stocate pe internet.

Documentul de prezentare devoalat de cei de la Guardian ofere o sumă de exemple de căutare care permt identificarea unei „celule teroriste” în procesul de „căutare de activităţi neobişnuite, de exemplu un limbaj care nu corespunde regiunii unde este situat sau utilizarea criptografiei sau identificarea cercetărilor suspecte făcute de Internet”.

O altă pagină de prezentare a „XKeyscore” avansează posibilitatea unei căutări extrem de precise care permite identificarea tuturor “furnizorilor de reţele virtuale private (VPN) [sisteme care permit conectarea securizată la Internet, n.n.] într-o ţară X şi afişare de date, care pot în final conduce la descifrarea utilizatorilor care vorbesc germană şi se găsesc în acest moment în Pakistan sau la toate documentele în care este menţionat Ossama Ben Laden.

În contrapartidă căutări de genul „toate documentele text criptate venind din Iran” sunt mult prea mari şi includ prea multe informaţii. „Este posibil să se facă, dar trebuie rafinate” explica documentul publicat de Guardian.

Punctul slab al sistemului ţine de faptul că imensa cantitate de date stocate de program obligă pe cei de la NSA să facă o selecţie, datele fiind stocate între 3 şi 5 zile. În schimb, agenţia păstrează pe termen lung datele al căror conţinut este considerat ca fiind relevant.

Conform materialului publicat de cei de la Guardian softul este destinat creşterii capacităţii de analiză a agenţiei, rezultatele acestuia concretizându-se în arestarea a 300 de terorişti graţie programului „Xkeyscore”. De altfel, într-un comunicat publicat de acelaşi mijloc media, NSA prezintă o motivaţie destul de slabă a utilizării programului: „Acuzaţiile de acces generalizat şi fără control a analiştilor la datele controlate de NSA sunt complet false. Accesul la XKeyscore este limitat la persoanele care au nevoie de aceasta în cadrul misiunii lor”.

 

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.