Ion Besoiu: În tinereţea noastră, cuceream fetele cu poezia, nu cu euro şi Mercedes

Renumitul actor de teatru şi film, Ion Besoiu, a mărturisit, vineri seara, cu prilejul primirii titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului”, acordat în premieră la Sibiu, că în tinereţe cucerea fetele cu poezia, rămânând şi acum un mare iubitor al poeziei.

„Ştiu foarte multe poezii, pentru că oraşul te predispune la aceasta. În tinereţea noastră, ştiam poezii pe care le spuneam fetelor. Cuceream fetele cu poezie, nu cu euro şi cu Mercedes”, a spus Ion Besoiu, invitat să recite o poezie pe scena din Piaţa Mare a Sibiului, în timpul Festivalului Internaţional „Cântecele Munţilor”.

Vizibil emoţionat, Ion Besoiu şi-a amintit că în urmă cu jumătate de secol, în acelaşi loc, a jucat în spectacolul „Cuza Vodă”, pus în scenă de Radu Stanca.

„Vă mulţumesc mult. Îmi aduc aminte că, acum mai bine de o jumătate de secol, aici, în 1959, în această piaţă, am jucat spectacolul „Cuza Vodă.” Erau o sută de ani de la Unirea Principatelor şi era foarte multă lume în piaţă şi jucam într-un spectacol pus în scenă de Radu Stanca”, a declarat Ion Besoiu.

Acesta, împreună cu solista de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, au fost declaraţi vineri, primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu, de Consiliul Judeţean, la iniţiativa coregrafei Silvia Macrea, directoarea unuia din cele mai mari festivaluri internaţionale de folclor din România, „Cântecele Munţilor”.

„Mă îneacă emoţia în această formidabilă piaţă a oraşului meu de baştină. Sunt mai mult decât onorat. În această piaţă în care şi-au purtat paşii atâtea personalităţi din istoria culturii noastre româneşti, culturii naţionale, multinaţionale din acest oraş. Şi vă sunt recunoscător pentru aprecierea dumneavoastră. Mă bucur mult că sunt alături de această doamnă la care-i ziceţi „Doamna munţilor”, dar merită să-i zicem „Doamna doinei româneşti”, e poate cea mai mare doinitoare”, a arătat Ion Besoiu.
La rândul său, Lucreţia Ciobanu a spus că „niciodată nu s-au cântat ciobanii, mai mult ca acum(…)”. ”M-am născut în inima ţării, noi avem cel mai tare folclor din ţara românească. De ce? Aceste cântece splendide s-au născut în codru, în vârful muntelui, la caval şi la fluier (…) cred că cele o sută de şlagăre pe care le am datorită dumneavoastră se cântă de toţi soliştii noştri”, a spus Lucreţia Ciobanu.

Astfel, Lucreţia Ciobanu, la aproape 89 de ani şi actorul Ion Besoiu – 82 de ani au devenit primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu, distincţie care va mai fi acordată şi altor personalităţi.

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Acesta a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: ‘Livada de vişini’ de A. P. Cehov (1967), ‘Puricele’ de Georges Feydeau (1969), ‘Aceşti nebuni făţarnici’ de Teodor Mazilu (1970), ‘Pescăruşul’ de A. P. Cehov (1977), ‘Rezervaţia de pelicani’ de D.R. Popescu (1983), ‘Unchiul Vanea’ de A. P. Cehov (1985), ‘Hamlet’ de William Shakespeare (1985), ‘Visul unei nopţi de vară’ de William Shakespeare (1991), ‘Trei surori’ de A. P. Cehov (1995), ‘Şase personaje în căutarea unui autor’ de Luigi Pirandello (1995), ‘Caligula’ de Albert Camus (1996), ‘Mutter Courage’ de Bertolt Brecht (1999), ‘Există nervi’ de Marin Sorescu (2001), ‘Oblomov’ după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: ‘Ultimul cartuş’, Actorul şi sălbaticii’, Nemuritorii’, ‘Un comisar acuză’, ‘Toate pânzele sus’, ‘Revanşa’, ‘Drumul oaselor’, ‘Ultima noapte de dragoste’, ‘Capcana mercenarilor’, ‘Furtuna’, ‘Cartierul Veseliei’, ‘Castelul condamnaţilor’, ‘Mihai Viteazul’, ‘Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii’, ‘Horea’, ‘Colierul de turcoaze’, ‘Mircea’, ‘Kilometrul 36’, ‘Polul Sud’, ‘Această lehamite’, ‘Tancul’, ‘Lombarzilor 8’ (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului ‘Cenuşă şi sânge’, coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela ‘Regina’, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Este preşedintele executiv al „Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida ‘Seniori ai teatrului şi filmului românesc’, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma ‘In honoris’ din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu s-a născut în 27 octombrie 1924 în comuna Topârcea, judeţul Sibiu. Aceasta a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor. A colaborat de-a lungul carierei cu orchestra ‘Cindrelul ‘, cu care a avut peste 800 de spectacole, cu Ansamblul ‘Ciocârlia’ al Ministerului de Interne, cu Ansamblul ‘Rapsodia’, cu Ansamblul ‘Periniţa’, cu Ansamblul ‘Doina’ al Armatei, cu Orchestra ‘Barbu Lăutaru’, cu Filarmonica din Arad, Filarmonica din Cluj cu Ansamblul ‘Maramureşul’ din Baia Mare, cu Ansamblul ‘Maria Tănase’ din Craiova, cu Ansamblul ‘Rapsodia româna’ al Uniunii Sindicatelor din România, cu Ansamblul ‘Doina Banatului’ din Caransebeş (10 ani). Cu Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Junii Sibiului’, Lucreţia Ciobanu a efectuat turnee în ţară si străinătate, (America în 1985).

Lucreţia Ciobanu a cules peste 300 de piese din care 150 sunt înregistrate cu orchestra Radio-televiziunii Române – dirijată de George Vancu.

Interpreta de muzică populară din Sibiu a primit o diplomă de excelenţă conferită de Ministerul Culturii, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Ocna Sibiului – în 2003, o diplomă de excelenţă conferită de Sindicatul Interpreţilor şi Compozitorilor din România şi a fost primită în Academia Artelor Tradiţionale din România.

De asemenea, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit două distincţii, una în 29 noiembrie 2002 ‘pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală’, cealaltă în 7 februarie 2004, şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer – „Arta Spectacolului”, ‘în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.