EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

SUA caută un pretext pentru o confruntare cu Iranul, afirmă noul preşedinte iranian

0

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat şi care a fost învestit oficial sâmbătă, a afirmat, potrivit televiziunii de stat iraniene, că SUA caută un pretext pentru o confruntare cu Iranul pe tema programului nuclear.

Potrivit televiziunii, Rohani a făcut aceste afirmaţii în cursul unei întrevederi cu preşedintele parlamentului nord-coreean Kim Yong Nam, care se află la Teheran pentru a asista la ceremonia de depunere a jurământului de către noul preşedinte iranian, ce va avea loc duminică.

„Credem că SUA şi occidentalii caută un pretext pentru o confruntare cu ţările pe care nu le consideră prieten”‘, a afirmat Hassan Rohani.

Noul preşedinte Hassan Rohani, care a fost învestit oficial sâmbătă, urmează ca duminică să depună jurământul în faţa parlamentului în jurul orei locale 16.00 (11.30 GMT) şi să prezinte probabil noul guvern, au anunţat mass-media locale. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a aprobat sâmbătă, în cursul unei ceremonii, alegerea lui Rohani, devenit al şaptelea preşedinte al Republicii islamice Iran.

Rohani a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile prezidenţiale din 14 iunie din Iran şi îl înlocuieşte în fruntea ţării pe Mahmoud Ahmadinejad, ales în 2005. Rohani a afirmat că va urma o ‘cale a moderaţiei’ şi a promis o mai mare deschidere pentru programul nuclear al Iranului. Dar preşedintele este subordonat, în special în ceea ce priveşte probleme externe şi de securitate, conducerii clericale, menţionează AP. Occidentul suspectează Iranul de continuarea programului nuclear, acuzaţie pe care Teheranul o neagă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.