Cheile Turzii – masivii stâncoşi de lângă Turda

La numai câţiva kilometri de oraşul Turda, se văd în zare înălţându-se falnic doi masivi stâncoşi, despărţiţi de o vale. Frumuseţea lor te provoacă să-i explorezi, iar adevărata spectaculozitate se poate descoperi doar la faţa locului. Cheile Turzii, aşa se numesc cei doi masivi despărţiţi de Valea Hăşdate, creaţi de natură într-un peisaj care te face, pentru o clipă, să uiţi de tot şi de toate.

Ecaterina Pop

  • Arie protejată de interes naţional

Cheile Turzii se află la o distanţă de 6 kilometri de Turda, judeţul Cluj, şi sunt o atracţie turistică foarte des vizitată, în special de cei din apropiere, care fug de forfota oraşului sau de grijile zilnice pentru a se pierde în liniştea de acolo. Dar nu numai localnicii sunt atraşi de acest loc. Cei doi masivi stâncoşi sunt vizitaţi anual de foarte mulţi turişti, întrucât, din anul 2004, reprezintă şi o arie protejată de interes naţional.

Deşi la începuturile lor, Cheile Turzii erau compuse dintr-un singur masiv stâncos, acesta s-a desprins în două, prin adâncirea treptată a văii pârâului Hăşdate, dând astfel naştere la ceea ce putem astăzi admira şi numi Cheile Turzii.

Cheile Turzii se întind pe o lungime de aproape 4 kilometri, un drum frumos şi interesant de parcurs, dar nu tocmai simplu. Pereţii Cheilor Turzii sunt înalţi şi abrupţi, cu turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri. Pentru a ajunge la chei, se iese din Turda spre Alba Iulia, iar la bifurcaţia cu drumul spre Câmpeni se face dreapta şi se merge vreo 10 kilometri până la un indicator spre localitatea Cheia.

  • 60 de peşteri şi 3 poduri

Ajunşi acolo, veţi descoperi un platou mare, folosit ca parcare. De asemenea, acolo s-au instalat câteva chioşcuri şi terase, fiind un loc extrem de bun pentru picnic, grătare şi relaxare. De aici porneşte şi traseul cheilor, pe o potecă lată, care se tot îngustează şi şerpuieşte odată cu urcarea cheilor.

Pentru a ajunge la capătul de sus al Cheilor, pe traseul de aproximativ 4 kilometri, trebuie traversate 3 poduri, care permit turiştilor să treacă de pe un versant pe celălalt. Fiecare dintre ele au o denumire. Primul se numeşte Vizuina Spălată, cel de-al doilea Mijlocul Cheii, care punctează locul în care cei doi versanţi ai cheilor sunt extrem de înalţi, iar ultimul pod se numeşte Podul Peşterilor.

Peşterile de aici s-au format datorită numeroaselor reţele de drenaj carstic care conduceau apele din precipitaţii de pe platourile înalte în valea principală. Cea mai mare dintre peşteri măsoară 120 de metri lungime, dar se găsesc aici peste 60 de peşteri care nu depăşesc lungimea de 20 de metri.

Cheile Turzii reprezintă o rezervaţie naturală foarte complexă datorită geologiei, faunei şi florei ce se regăsesc pe cele 175 de hectare pe care se întind. Flora curpinde peste 1000 de specii de plante, printre care şi o plantă extrem de rară în România: garofiţa cu petale albe sau roz. Fauna este şi ea foarte bogată şi numără circa 70 de specii de păsări, mai multe specii de fluturi, precum şi peşti.

Totodată, zona este foarte căutată de alpinişti, datorită verticalităţii versanţilor calcaroşi ai cheilor, care îi provoacă să fie escaladaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.