Europarlamentarul Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală

Europarlamentarul Adrian Severin s-a prezentat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat, potrivit unor surse judiciare, pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul privind ”bani în schimbul amendamentelor” relatat de publicaţia „The Sunday Times”.

La intrarea în sediul DNA, Adrian Severin a reiterat că dosarul este o ” înscenare” pusă la cale de pe plan extern.

„A creat cineva un scandal. Acest scandal este creat în contextul relaţiilor internaţionale. (…) Este o înscenare care a avut în vedere oprirea unor demersuri de politică externă pe care le întreprindeam eu şi, în aceste condiţii, sigur că lucrurile trebuie cercetate. Acum ce se va întâmpla şi cum se vor încheia astăzi e prea devreme să vă spun”, a afirmat el.

Europarlamentarul a precizat că nu a depus niciun amendament şi nu a luat bani pentru acest lucru.

„Nici nu m-am angajat, nici nu am întreprins demersuri pentru a determina pe altcineva să depună amendamente, să modifice legislaţia europeană. (…) Ceea ce am făcut a fost să închei un contract de consultanţă care a fost probat de Parlamentul European, care este în perfect regulă şi pe care l-am executat”, a susţinut el.

Legat de acuzaţia privind fondurile europene, Severin a spus că sunt bani pe care toţi europarlamentarii îi au la dispoziţie pentru a-şi organiza activitatea şi că deja s-a demonstrat „foarte clar” că aceştia s-au cheltuit aşa cum trebuia.

El a admis că orice anchetă şi scandal afectează imaginea şi că are o dificultate foarte mare să-şi îndeplinească mandatul şi să-şi reprezinte ţara şi alegătorii. În opinia lui, cazul trebuie închis de mult.

În 28 februarie, procurorul-şef interimar al DNA, Laura Oprean, a precizat că oficialii de la Bruxelles au răspuns în cazul anchetei europarlamentarului român Adrian Severin şi au comunicat o parte din documente.

În 31 ianuarie, procurorii DNA îi trimiseseră o scrisoare preşedintelui PE prin care reiterau solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale în care este anchetat Adrian Severin.

În acest dosar, faţă de Adrian Severin se efectuează acte de urmărire penală pentru infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, extinse ulterior şi infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane.

Din ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 9 iulie 2008).

„Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane”, precizau procurorii.

Pe 18 iulie 2011, Adrian Severin a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în legătură cu publicarea, în luna martie, a unor materiale audio-video de către publicaţia britanică „The Sunday Times”.

Anterior, în aprilie 2011, DNA a trimis ministrului de atunci al Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui PE.

La sfârşitul lunii iunie 2011, Parlamentul European a votat ridicarea imunităţii eurodeputatului Adrian Severin.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.