Iulia Timoşenko, doi ani de închisoare

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, a ispăşit deja doi ani de închisoare, din care ultimele 15 luni le-a petrecut pe patul unui spital din oraşul Jarkov, din estul ţării, unde a fost internată din cauza suferinţelor provocate de problemele de spate, notează marţi ziarul El Mundo.

Zeci de susţinători ai Iuliei Timoşenko s-au strâns luni în faţa tribunalului din Kiev, care în octombrie 2011 a condamnat-o la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere, agitând pancarte în care se cerea eliberarea fostei şefe de guvern. Justiţia ucraineană a găsit-o vinovată pe Timoşenko de abuz de putere când exercita funcţia de premier, pentru semnarea în 2009 a unui contract cu gigantul rus al gazului Gazprom, considerat de actualele autorităţi ale ţării – în frunte cu preşedintele Víktor Ianukovici – ca extrem de prejudiciabil pentru Ucraina.

Guvernul fostei republici sovietice estimează că ţara a pierdut circa 15 miliarde de euro din cauza acestui contract care a stabilit condiţii foarte dezavantajoase pentru Ucraina şi pe care autorităţile încearcă de mulţi ani să-l revizuiască fără succes. Potrivit acordului încheiat în 2009 şi în vigoare până în 2019, compania ucraineană de gaze Naftogaz trebuie să plătească anual cantitatea de 41, 6 miliarde de metru cubi de gaz, chiar dacă a importat mai puţin, având în vedere că există o clauză aşa numită „take or pay”.

Între timp, la tribunalul din Jarkov, unde îşi ispăşeşte pedeapsa Timoşenko, se desfăşoară de 16 luni al doilea proces penal, în care şefa opoziţiei ucrainene este acuzată de deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscala în perioada 1997-1998, când conducea grupul Sisteme energetice unite din Ucraina (SEUU), infracţiuni pasibile de 12 ani de închisoare. Procesul nu a putut înainta în acest timp, din cauza refuzului repetat al acuzatei de a compărea în faţa completului de judecată. Timoşenko a invocat dureri acute de spate, pentru care a fost internată în spital la câteva săptămâni după începerea procesului.

Preşedintele Ianukovici a refuzat în repetate ocazii să o amnistieze pe fosta şefă a guvernului până când se vor încheia toate cauzele penale împotriva ei. Ca şi cum nu era suficient, procuratura generală o acuză pe Timoşenko de organizarea, în 1996, a asasinării deputatului şi omului de afaceri Evgheni Şerban. Dacă va fi deschis de tribunal, procesul ar putea să ducă la condamnarea la închisoare pe viaţă a liderei opoziţiei, în cazul în care va fi găsită vinovată.

Uniunea Europeană, care consideră că încarcerarea Iuliei Timoşenko răspunde intereselor politice ale adversarilor săi, a cerut în repetate ocazii Ucraniei să revizuiască cazul fostului premier. ‘Cazul Timoşenko’ a îngheţat practic relaţiile dintre Ucraina şi UE, care cere eliberarea liderei opoziţiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.