Nizoralul, interzis în curând la nivel european

Comisia Europeană se pregăteşte să retragă de pe piaţă medicamentele antifungice cu administrare pe cale orală pe bază de ketoconazol, aşa cum s-a întâmplat în Franţa cu Nizoralul, ca urmare a riscurilor pe care le prezintă pentru ficat, a declarat marţi o sursă europeană, citată de AFP.

Sesizată de Franţa, care a retras acest tratament în iulie 2011, Agenţia europeană a medicamentului (EMA) a emis o recomandare de suspendare la nivel european. ‘Beneficiul ketoconazolului pe cale orală nu compensează riscul de leziune hepatică’ pentru tratarea micozelor şi a ciupercilor, se arată în avizul Agenţiei.

Comisia a lansat procedura prin care acest aviz să devină unul constrângător la nivel european şi o va prezenta în acest sens controlului statelor membre, a precizat sursa citată.

EMA recomandă pacienţilor trataţi cu aceste medicamente să se adreseze medicilor lor, dar nu de urgenţă, pentru ‘a discuta despre un tratament alternativ’. În schimb, EMA a apreciat că folosirea locală (gel, cremă, şampon etc.) a medicamentelor pe bază de ketoconazol (vândute de diverse laboratoare) rămâne posibilă, având în vedere pătrunderea slabă a substanţei în circulaţia sangvină. Aceste medicamente pot de asemenea să continue să fie administrate pe cale orală, dar doar cu aprobarea autorităţilor naţionale, pentru tratarea sindromului Cushing, o maladie hormonală rară ce poate fi fatală.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.