EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Sindicatele din sănătate spun că noua lege din domeniu este departe de realităţile sistemului sanitar

Proiectul de lege privind salarizarea din sănătate, postat pe site-ul ministerului de resort, încalcă flagrant interesele angajaţilor din acest sector, iar sindicatele se pregătesc de proteste dacă proiectul nu va fi modificat, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„Forma proiectului de lege supusă dezbaterii publice nu ţine cont de poziţia părţilor din cadrul grupului de lucru, încălcând în mod flagrant interesele salariaţilor. Faptul că mare parte din punctele noastre de vedere şi argumentele pe care le-am adus în cadrul activităţii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice indică renunţarea la dialogul social din partea Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicat.

Potrivit sindicatului, proiectul de lege este doar rezultatul deciziei ministerului, fără a ţine cont de solicitările esenţiale înaintate de partenerii de dialog.

„În aceste condiţii, acţiunile de protest tind să constituie ultima soluţie, în speranţa că ele vor reuşi să convingă acolo unde studiile şi argumentele prezentate au eşuat. Principalele deficienţe ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul că salarizarea suplimentară în funcţie de evaluarea performanţelor a fost eliminată de facto şi proiectul nu se aplică tuturor categoriilor de personal, aşa cum am solicitat în mod imperativ”, mai spun reprezentanţii Federaţiei.

Ei au adăugat că proiectul de lege este incoerent în ceea ce priveşte finanţarea creşterii salariilor în funcţie de performanţă, singurele venituri suplimentare certe sunt fiind cele obţinute din activitatea privată.

Liderii sindicali au mai arătat că nu sprijină proiectul de lege în forma actuală, întrucât acesta este departe de realităţile sistemului sanitar. Ei precizează că, dacă dezbaterea publică nu va aduce modificări, acest proiect de lege constituie un puternic motiv de proteste în sistemul sanitar.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a arătat, la sfârşitul lunii iulie, că medicul va trebui să opteze între sectorul public şi cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, iar medicii care aleg să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public. Din suma primită în privat 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului, a explicat oficialul.

Activitatea privată în spitalul public va fi acordată în proporţie de 20% iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată, fie din buzunar.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata