Traian Băsescu: Nu cred că se va face o reorganizare administrativ-teritorială

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni că nu crede că regionalizarea se va realiza, punctând că USL este incapabilă să genereze progrese pentru România.

„Nu cred că că se va face (o reorganizare – n.r.). Acest uriaş de 70 % din Parlament şi-a arătat limitele. Este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului inclusiv Parlamentul ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune, dar au probat că nu pot din păcate şi România a pierdut o ocazie extraordinară pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70 % în următoarele cicluri electorale”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiune difuzată luni la postul Digi 24.

Şeful statului a arătat că Guvernul Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au început greşit. „Actualul Guvern şi domnul ministru Dragnea în mod deosebit au început greşit pentru că au început de la vârf spre bază în loc să înceapă de la bază spre vârf. Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoia de reorganizare administrativă”, a mai spus Băsescu.

El a susţinut că cel mai bun lucru pe care l-ar avea de făcut vicepremierul Liviu Dragnea ar fi să înţeleagă că procesul de regionalizare este unul care începe de jos în sus şi că are ca obiectiv principal eficientizarea administraţiei. „Este foarte greu pentru că îşi dă seama că datorită problemelor interne proiectul se ratează şi probabil a început să înţeleagă că nu poate fi condus de sus în jos, că pe oricine ai numi şef de regiune – mă uitam la Iohannis, s-a dus să se înscrie în PNL ca să facă capitala regiunii la Sibiu – dar tentaţia a fost atât de mare şi păcăleala politică a fost la fel de mare. Acest proces trebuie să plece de la nivelul de jos al administraţiei”, a mai arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că organizarea actuală a ţării este din 1968 şi nu corespunde nevoilor de dezvoltare regională. „Sigur că toţi plecăm de la premisa că o reorganizare a teritoriului trebuie făcută. Organizarea actuală este din 1968. Nu corespunde nici nevoilor de dezvoltare regională, pentru că practic proiectele la nivel local se gestionează în interiorul unui judeţ de multe ori fără legătură a infrastructurilor cu dezvoltările din judeţele limitrofe, pe de altă parte este clar că administrarea pe judeţ este extrem de costisitoare. O reorganizare administrativă se impune, după mine chiar dezbaterea a pornit greşit la nivel politic”, a susţinut Băsescu.

Preşedintele ţării a mai declarat că trebuia să fie declanşat un proces de comasare a comunelor. „Avem 3.200 de comune, păi doar circa 1.000 sunt viabile economic, deci trebuia să fie declanşat un proces de comasare a comunelor în aşa fel încât toate să se poată autosusţine. Dincolo de crearea arhivei unice la nivel de regiune şi electronizată, computerizată, comasarea comunelor era un alt element care trebuia făcut. Un alt element care trebuia dus la îndeplinire înainte să apară legea de reorganizare administrativă era comasarea instituţiilor descentralizate din teritoriu. Să spunem: într-o regiune ar intra şapte judeţe, păi cele şapte direcţii sanitare trebuie transformate într-una singură pentru regiune, iar la nivelul actualelor judeţe lăsate nişte birouri cum se vor lăsa în toate localităţile. Direcţiile de învăţământ, inspectoratele de poliţie, inspectoratele de jandarmerie, deci aceste lucruri vor lua unu, doi, trei ani. Al doilea scop era debirocratizarea, diminuarea aparatului funcţionăresc pe care îl ţin în spate cei din producţie”, a spus preşedintele.

Băsescu a mai precizat că România este stat unitar. „Deja la cum abordează ei lucrurile ai impresia că ne gândim la o federalizare, dar asta se loveşte de articolul unu al Constituţiei care spune că România este stat unitar. Aşa cum lasă să transpară din abordările lui Dragnea şi ale premierului poţi să înţelegi că se alege preşedintele acesta al regiunii cu un parlament regional cu autonomie extrem de mare, păi este greşit, România este stat unitar, iar guvernul central îşi va menţine tot timpul, datorită acestei definiţii, capacitatea de a face politici regionale”, a conchis Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.