Criza alimentară din Grecia: familiile nevoiaşe riscă să rămână flămânde pe perioada vacanţei de vară

Organizaţiile caritabile relatează că până la 90% din familiile din cele mai sărace cartiere ale Greciei se bazează pe bănci alimentare şi pe cantine sociale, iar în condiţiile în care austeritatea nu pare să se apropie de sfârşit, chiar şi voluntarii dau semne de oboseală, relatează The Guardian.

Sarcina de a garanta că familiile nevoiaşe vor primi hrană pe parcursul verii a devenit mai presantă în week-end-ul trecut, în condiţiile în care grecii se pregătesc pentru vacanţa de vară tradiţională, ceea ce va afecta furnizarea de servicii de bază, cum ar fi distribuirea de alimente săracilor.

Citeste si:  Membrii bogaţi ai UE îşi pierd răbdarea faţă de "Zona măslinelor"

De obicei, faptul că Biserica Ortodoxă – sau orice altă organizaţie caritabilă – îşi va reduce din activităţi în luna august ar fi trecut neobservat, însă într-o Grecie afectată de datorii, acest lucru este imposibil de ignorat. Pe fundalul unui şomaj record şi cu o ţară afectată de cea mai gravă criză din timpurile moderne, greutăţile apar la suprafaţă în moduri pe care puţini le-ar fi prevăzut vreodată. Foamea şi malnutriţia sunt parte a acestui spectru.

Copiii malnutriţi ai Greciei au ieşit în sfârşit la iveală, pe fondul relatărilor generalizate despre copiii care au leşinat la şcoală. Într-un raport devastator dat publicităţii în acest an, UNICEF a estimat ca aproape 600.000 de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Grecia, iar peste jumătate dintre aceştia sunt lipsiţi de necesarul nutriţional zilnic.

Citeste si:  Boc: Soluţii rezonabile în condiţii de transparenţă şi în limita resurselor

Biserica Ortodoxă din Grecia hrăneşte zilnic circa 55.000 de persoane, iar autorităţile locale distribuie încă 7.000 de porţii de mâncare la cantinele sociale din Atenei. „În mod normal, nu am închide, dar voluntarele care gătesc în bucătăriile bisericii peste tot în Atena trebuie să beneficieze de o perioadă de odihnă”, explică părintele Timotei, purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

În mediul politic tot mai tensionat din Grecia, politica alimentară este delicată. În ultimele luni, gruparea de extremă-dreaptă Zori Aurii a oferit alimente „doar grecilor” pentru a câştiga sprijin.

Citeste si:  O ieşire a Greciei din zona euro ar fi o catastrofă, consideră Angela Merkel

În plus, pe lângă malnutriţie – cel mai periculos produs secundar al austerităţii de până acum – numărul persoanelor fără adăpost este de asemenea în creştere. „Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi”, mărturiseşte Xenia Papastavrou, preşedinta celei mai importante organizaţii caritabile care distribuie ajutor alimentar, Boroume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close