Isărescu susţine clauzele abuzive din contracte

Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar într-un stat de drept când semnezi ceva îţi asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„E de glumit când ai aproape jumătate din valoarea PIB-ului sub formă de economisiri în sistemul bancar? Cine îşi permite să glumească cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument. Eu nu spun că nu este un argument. Eu bănuiesc că persoanele care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap (ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută) acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au ştiut ce riscuri îşi asumă când au luat un credit în franci elveţieni”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a precizat că în România creditele în franci elveţieni sunt extrem de puţine.

‘Noi nu avem situaţia Ungariei. Căutăm să găsim un echilibru între deponenţi şi debitori. Există o relaţie între ei. Nu îi punem faţă în faţă, dar în bilanţul băncilor ei sunt puşi faţă în faţă. Pe tema aceasta în luna septembrie când mai trec căldurile vom face un seminar şi sperăm să discutăm mai mai puţin aprins pe o temă care nici nu îmi dau seama de ce s-a aprins’, a mai spus Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. gica spune

    Oare de ce tine cu bancherii?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.