Japonia: Din centrala de la Fukushima se scurge apă contaminată de doi ani

Guvernul japonez crede că apă radioactivă se scurge de la centrala nucleară Fukushima Daiichi în Oceanul Pacific de doi ani, a afirmat miercuri un oficial din partea Ministerului Industriei nipon, citat de Reuters.

Anterior, acelaşi oficial a declarat în faţa presei că circa 300 de tone de apă contaminată se scurg din centrala avariată în ocean în fiecare zi.

Tot miercuri, premierul nipon Shinzo Abe a promis să accelereze eforturile guvernului de a opri scurgerea de apă radioactivă. Acesta i-a ordonat ministrului economiei, comerţului şi industriei să rezolve urgent situaţia şi să se asigure că operatorul centralei, Tepco Electric Power Co, ia măsurile adecvate pentru curăţarea regiunii.

Operaţiunea de curăţare ar putea dura peste 40 de ani, costul său fiind estimat la 11 miliarde de dolari.

Oficialul citat a mai afirmat că guvernul intenţionează să reducă scurgerile la 60 de tone pe zi până în decembrie.

Marţi, ziarul nipon Asahi a semnalat că indicele de radioactivitate detectată în apele subterane ale centralei de la Fukushima a crescut de 47 de ori în ultimele cinci zile, potrivit mostrelor extrase din unul din puţuri situat între reactoare şi mare.

La 23 iulie, Tepco a recunoscut, pentru prima oară de la decretarea crizei nucleare din martie 2011, că apa plină de tritiu, stronţiu, cesiu şi alte elemente radioactive nu stagnează în subteran, aşa cum a pretins timp de săptămâni, ci ajunge până în ocean.

Centrala Fukushima Daiichi a fost grav avariată de cutremurul şi tsunami din martie 2011, tone de apă fiind utilizate zilnic pentru a menţine reactoarele sub control. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.