Piaţa imobiliară îşi domoleşte scăderea şi tinde spre o stabilizare

– Capitala rămâne pe primul loc în ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare

– După prima jumătate a acestui an, prețurile apartamentelor din Iaşi sunt pe cale să se stabilizeze

– Preţul terenurilor din Iaşi s-a depreciat cu 80% în perioada crizei imobiliare, iar chiriile la spaţiile de birouri s-au stabilizat

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din ţară acreditată RICS la nivel corporativ, lansează studiul „Analiza pieţei imobiliare” alături de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare, fiind singura analiză exhaustivă de acest fel la nivel naţional, care ia în considerare prețurile de tranzacționare.

  • Bucureşti, pe primul loc în ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare

În ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare, pe primul loc în clasamentul prețurilor la apartamentele vechi se situează și de această dată Capitala, cu o medie de 959 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 euro/mp, pe locul trei situându-se Timișoara, cu 865 euro/mp.

Citeste si:  Plantele de apartament - sănătate la ghiveci

Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.

Prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.140 euro/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

  • Apartamentele vechi din Iaşi şi-au redus preţul cu mai puţin de 1% faţă de anul trecut

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Iaşi a ajuns în al doilea semestru din 2012 la aproximativ 835 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu mai puțin de 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut și cu aproximativ 44% mai mic decât în perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă imobiliară DARIAN.

Citeste si:  Apartamentele din Dorobanţi, cele mai scumpe din Capitală

În cele mai scumpe zone ale oraşului – Centru şi Copou – apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 57.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Alexandru-Dacia sau Mircea-Galata, preţurile au fost cuprinse între 24.000 şi 41.000 de euro.

“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32-33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Citeste si:  Preţul gazelor naturale nu va fi modificat de la 1 aprilie

Cât priveşte apartamentele noi, acestea s-au situat la același nivel cu cel din semestrul 2 2012, respectiv 964 eur/mp, cu aproximativ 44% mai mici decât în perioada de început a crizei.

  • Preţul chiriilor pentru spaţiile de birouri tinde să se stabilizeze

În ceea ce priveşte terenurile din Iași, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 80%, fiind cea mai mare din țară, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximativ 4%.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Iași, mai relevă faptul că preţul de închiriere a birourilor a înregistrat o tendință de stabilizare.  Chiriile pentru spaţiile de birouri de clasa A (în clădiri nou construite) s-au situat între 6 şi 10 euro pe metrul pătrat. “Inaugurarea noilor spaţii de birouri cu un grad superior de finisare şi dotare duce la relocarea principalelor companii către acestea, fapt care conduce implicit la scăderea chiriilor în clădirile de birouri de calitate medie”, spune Marius Lazar, expert evaluator DARIAN.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close