EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

SUA preocupate de noua generaţie de explozibili lichizi ai Al Qaida, care nu pot fi detectaţi

Autorităţile SUA sunt preocupate de noua generaţie de explozibili lichizi pe care reţeaua Al Qaida le-ar putea folosi într-un posibil atac, potrivit informaţiilor furnizate postului ABC News de doi înalţi funcţionari ai guvernului american, pe fondul actualei alerte teroriste, citaţi miercuri de agenţia EFE.

Potrivit noii tehnici, hainele se îmbibă cu acest lichid şi odată uscate se transformă în explozibil. ‘Este ingenios’, a declarat unul din funcţionari, în timp ce celălalt a asigurat că noua generaţie de explozibili nu ar putea fi detectată de măsurile de securitate.

Autorităţile sunt de părere că această nouă tehnică a fost dezvoltată de gruparea Al Qaida din Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen, din care face parte şi sauditul Ibrahim al Asiri, expert în explozibili. Acestuia i se atribuie crearea de bombe ataşate de lenjeria de corp sau implantate chirurgical în corpul uman. În afară de explozibilii lichizi, autorităţile sunt preocupate şi de o posibilă acţiune a sinucigaşilor având bombe cusute de haine.

SUA au indicat Yemenul ca posibil focar al alertei teroriste, care a dus la închiderea mai multor ambasade şi consulate, cerându-le cetăţenilor să abandoneze ‘imediat’ această ţară şi să retragă personalul neesenţial din Ambasada de la Sanaa, gest urmat şi de Marea Britanie.

Casa Albă a admis că ameninţarea ‘emană şi se îndreaptă spre Peninsula Arabică’, iar Departamentul de Stat şi-a exprimat îngrijorarea faţă de rolul AQPA. Surse oficiale americane au declarat ziarului The New York Times că alerta a fost declanşată de mesajele schimbate între liderul Al Qaida şi şeful AQPA, Nasser Al Wuhayshi, care discutau despre un posibil atac duminica trecută, o informaţie care nu a fost nici confirmată, nici dezminţită de Departamentul de Stat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata