Summit Obama-Putin: Moscova acuză Washingtonul că „deformează realitatea”

Rusia a acuzat marţi Washingtonul că ‘deformează realitatea’ prin faptul că a legat summitul bilateral între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin de afacerea fostului consultant al serviciilor secrete ale SUA Edward Snowden, care a obţinut azil temporar pe teritoriul rus.

„Administraţia americană pune sub semnul întrebării un contact bilateral la cel mai înalt nivel. Consider că este o deformare absolută a realităţii, o privire asupra lumii prin intermediul unei oglinzi deformate”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă Interfax.

Statele Unite s-au declarat ‘extrem de dezamăgite’ de decizia Moscovei de la acorda la 1 august azil pentru un an fugarului Edward Snowden, care se afla de peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

În urma acestei decizii a Moscovei, Washingtonului a anunţat la rândul său că reflectează la menţinerea unui summit ruso-american prevăzut a avea loc la Moscova la începutul lui septembrie.

Luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că autorităţile americane ‘continuă să evalueze utilitatea’ acestui summit între Barack Obama şi Vladimir Putin înaintea reuniunii G20 de la Sankt-Petersburg.

Washingtonul a cerut în mai multe rânduri expulzarea informaticianului şi fostului consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden şi trimiterea sa în SUA, unde a fost inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri privind acţiunile SUA de supraveghere a comunicaţiilor electronice la nivel mondial.

Moscova „nu înţelege de ce SUA umflă afacerea Snowden”, a declarat Riabkov, subliniind că rolul Rusiei în acest caz este ‘pur umanitar’.

Rusia speră că Washingtonul va lua o decizie care „nu va aduce prejudicii relaţiilor” ruso-americane, a mai afirmat el.

Până în acest moment, Rusia „nu a primit niciun semnal din partea Washingtonului privind luarea vreunei decizii în legătură cu summitul de la Moscova”, a adăugat Riabkov.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.