Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declarat în conflict de interese de ANI

 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al ANI remis joi AGERPRES, Klaus Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.

ANI susţine că obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis îl constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public”.

Citeste si:  Antonescu: Voi solicita o derogare pentru ca Iohannis să poată candida pentru o funcţie în PNL

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

În opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.

Totodată, potrivit ANI, primarul din Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 253 (1) din Codul Penal conform cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Citeste si:  Muzeul Satului, decorat de preşedintele Iohannis cu Ordinul "Meritul Cultural"

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 (1) din Codul Penal.

ANI mai transmite că primarul din Sibiu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Citeste si:  Argeş: Sindicaliştii de la Dacia anunţă organizarea unui miting de amploare pentru susţinerea industriei auto

Conform prevederilor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…)”.

De asemenea, „persoana (…) faţă de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
1 Comentariu
 1. TEOFIL spune

  Smecherii de la transporturi, tun dupa tun ?

  Apogeul ineficienței manageriale privind transportul feroviar de
  călători a fost atins în timpul Ministrului Transportului-penalul, Relu
  Fenechiu, care a pus în fruntea SNTFC „CFR Călători” SA pe, obscurul,
  Valentin Dorobanțu ca Manager Privat care nu înțelege că trenurile de
  călători ale CFR Călători nu sunt o pierdere și pe care le anulează
  nejustificat și spunem nejustificat pentru că managerii de la operatorii
  privati le consideră rentabile și le preiau și le și înmulțesc după ce
  CFR Călători renunță la ele pentru că sunt nerentabile. Să înțelegem că
  managerii de la operatorii de transport feroviar de călători privati
  sunt singurii care înțeleg că trenurile de călători anulate de CFR
  Călători sunt foarte rentabile…

  Dorobantule , esti „liber” sa pleci , ne-ai demonstrat tot ce poti.

  Jaf la Transporturi , dupa Dorobantu de la CFR Calatori iata ce mai
  aflam : George Micu, managerul privat de la CFR SA numit de fostul
  ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este, în acelaşi timp, şi
  director general adjunct la CFR Marfă, dar şi membru în Consiliul de
  Administraţie de la CFR Călători • Pentru aceste prestaţii, George Micu
  încasează lunar peste 12.000 de euro .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close