EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Vaslui: Autorităţile locale consideră că regionalizarea ar adânci discrepanţele existente între judeţe

0

Autorităţile locale vasluiene au afirmat, joi, în cadrul dezbaterii „Regionalizarea şi problemele locale”, că regionalizarea ar adânci discrepanţele dintre judeţele ţării. Primarii localităţilor din judeţ, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri au declarat la unison că acest proces nu ar aduce nimic bun pentru Vaslui, care va rămâne un continuare un judeţ foarte sărac.

‘Regionalizarea nu va duce la o dezvoltare echilibrată, va adânci discrepanţele care există deja între judeţe. Vom rămâne tot amărâţi. Această regionalizare nu ne va da un standard mai ridicat de viaţă. UE ne-a făcut din producători, consumatori. Dacă se face regionalizarea, ne vom supune deciziilor, dar cred că Vasluiul va rămâne judeţul amărât al regiunii’, a declarat primarul oraşului Negreşti, Vasile Voicu.

Edilii au afirmat că punctele de vedere ale autorităţilor locale sunt ascultate, dar nu vor fi neapărat respectate. Aceştia au propus, totodată, ca şefia regiunilor să fie asigurată prin rotaţie de oameni din toate judeţele componente, pentru a elimina suspiciunea că toate fondurile vor merge către capitala regiunii.

La rândul său, preşedintele Patronatelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Copacinschi, a declarat că regionalizarea nu ar aduce decât o creştere a numărului de şomeri în judeţul Vaslui.

‘Regionalizarea este o utopie, o structură intermediară creată între Bucureşti şi teritoriu. Ca să putem discuta despre regionalizare ar trebui să pregătim condiţiile pentru ea. Să analizăm ce se întâmplă din punct de vedere economic, ce unităţi sunt în Vaslui. De câţiva ani încoace, IMM-urile dispar, locurile de muncă sunt tot mai puţine. Regionalizarea nu aduce nimic bun pentru Vaslui. După părerea mea, care lucrez cu fonduri europene, este o manipulare să spunem că regionalizarea ar aduce surplus de fonduri. Dacă se doreşte absorbţia fondurilor, ar trebui reluate metodele de acum 10 ani care veneau în întâmpinarea mediului economic’, a declarat Ovidiu Copacinschi.

El a subliniat că pentru judeţul Vaslui regionalizarea este, de fapt, o falsă problemă, discuţia cu adevărat importantă pentru această zonă fiind strategia de relansare a economiei locale.

‘Trebuie făcut un program pe agricultură de absorbţie special pentru Vaslui. Acest judeţ are un mare potenţial din punct de vedere agricol. România are capacitate să producă hrană pentru opt Românii. Am fost cel mai mare exportator de fructe, legume, carne. Acum importăm tot ce mâncăm. Să aducem fonduri europene pentru tot ce are judeţul Vaslui. E simplu de făcut o strategie în acest sens. Dăm posibilitatea mediului privat să se dezvolte’, a subliniat Copacinschi.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a organizat, joi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui o dezbatere pe tema regionalizării.

Dezbaterea, desfăşurată sub genericul „Regionalizarea şi problemele locale”, este a cincea la nivel naţional, după cele organizate la Tulcea, Timişoara, Bistriţa şi Târgovişte

La eveniment au fost invitaţi parlamentari, primari, şefi de instituţii publice, reprezentanţi ai sindicatelor, ai patronatelor şi ai unor ONG-uri locale.

Dezbaterea are loc la Sala Mare a Consiliului Judeţean Vaslui.

Seria de dezbateri pe tema regionalizării, organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în colaborare cu autorităţile locale, a început pe 5 iulie şi va acoperi mai multe zone ale ţării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.