A fost semnat contractul privind construcţia conductei de gaze Iaşi-Ungheni

Contractul privind construcţia conductei de gaze care va conecta România şi Republica Moldova pe direcţia Iaşi – Ungheni a fost semnat joi, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul face parte din cadrul Programului Operaţional Comun ‘România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013’ şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Proiectul are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Citeste si:  ANM: Temperaturi în uşoară scădere şi ploi slabe cantitativ, în intervalul 4 - 17 septembrie

„Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt agenţii economici, consumatorii casnici, furnizorii de servicii sociale esenţiale (precum asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor), furnizorii de activităţi educative sau alte servicii sociale şi de caritate”, se arată în comunicat.

Bugetul total al proiectului este de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adică 26,42%, reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Comun ‘România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013’, finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara, în iulie, după o întâlnire cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, că dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului.

Citeste si:  Bostan: Legea cartelelor prepay va avea o perioadă de reglementare,astfel încât deţinătorii să aibă timp să îşi declare identitatea

„Dorim ca gazoductul Iaşi – Ungheni să fie operaţional de la începutul anului viitor. Obiectivul investiţional va transporta 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită şi o staţie de comprimare. Porţiunea de sub-traversare a podului va fi de 700 de metri, gazoductul urmând să aibă o lungime 16 km pe partea românească şi de aproximativ 10 km pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Constantin Niţă.

Potrivit acestuia, gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.

Citeste si:  Andrei Gerea: Sunt interesate de Oltchim companii din China, România şi Ungaria

La rândul său, vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a subliniat că mai este necesară construirea unui gazoduct intern în Republica Moldova, care să facă legătura între Ungheni şi Chişinău.

„Trebuie să mai construim un gazoduct intern între Ungheni şi Chişinău. În ceea ce priveşte preţul gazelor, la ora actuală achiziţionăm un metru cub de gaze din Ucraina cu 500 de dolari. Sperăm ca preţul de piaţă pentru gazele provenite din România să fie atractiv”, a spus Valeriu Lazăr.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close