EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Colibiţa, paradisul din Valea Bistriţei

Cum mergi dinspre Bistriţa spre Vatra Dornei, vis-a-vis de biserica din comuna Prundu Bârgăului, drumul ce face spre dreapta duce către o oază de feerie. Un loc în care te pierzi în liniştea şi frumuseţea naturii, te deconectezi de la lumea obişnuită, iar pentru o clipă te poţi simţi ca-n paradis. Colibiţa, aşa se numeşte satul care a devenit ulterior un lac şi o ditamai staţiunea, mult căutată de mii de turişti.

  • La poalele Munţilor Călimani-Rodnei-Bârgău

Colibiţa se află pe Valea Bistriţei şi parte din comuna Bistriţa Bârgăului, iar ca să ajungi la ea trebuie să treci mai întâi prin Prundul Bârgăului, apoi prin comuna-mamă. La ieşirea din Bistriţa Bârgăului, drumul spre Colibiţa urcă spre acest loc feeric şerpuind şi urmărind cu precizie relieful, într-un peisaj tot mai sălbatic.

Micul sătuc se află la o distanţă de 50 de kilometri faţă de oraşul Bistriţa şi 7 kilometri faţă de centrul comunei-mamă, Bistriţa Bârgăului.

La ieşirea din Bistriţa Bârgăului, drumul începe să urce şerpuind, peisajul devenind din ce în ce mai sălbatic. La vreo 7 kilometri de Bistriţa Bârgăului, apare barajul de acumulare şi lacul Colibiţa. Privind de la baraj nu reuşeşti să zăreşti decât o parte a lacului care este destul de mare , un „mic” ocol al acestuia durând 2 ore cu maşina, bineînţeles admirând frumuseţile naturii ce te înconjoară, iar în zare poţi zări munţii ce străjuie lacul: Strunioru şi Bistricioru.

Aşezată într-o zonă pitorească, Colibiţa beneficiază de o panoramă încântătoare, străjuită de prezenţa crestelor Munţilor Călimani, Bârgăului şi Rodnei, care contribuie foarte mult la crearea minunăţiei zonei. Peisajul este de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia, iar aerul tare de munte te trezeşte într-o realitate de poveste.

Cu câţiva ani în urmă, Colibiţa era un simplu sat de munte de la poalele munţilor, în care doar sătenii se bucurau de priveliştea ce le-a oferit-o natura. Însă, în ultimii  20 de ani, micul sătuc s-a transformat într-o adevărată staţiune de vacanţă, a cărui prag este călcat de mii de turişti, fiind o destinaţie potrivită de relaxare şi de „încărcare a bateriilor”.

Staţiunea de la Colibiţa s-a dezvoltat atât de frumos, în jurul Lacului de acumulare cu acelaşi nume, care la rândul său a fost format de Barajul de acumulare Colibiţa. Se află la o altitudine de 820 de metri şi oferă o gamă variată de a-ţi petrece timpul într-un cadru natural de o frumuseţe rară.

Începând de la drumeţiile obişnuite, la Colibiţa se poate practica ciclism montan, alpinism, caiac, şi pescuit pentru pasionaţi. Atât în perioada caldă de vară, dar şi iarna, Colibiţa devine o oază de relaxare şi plină de activităţi frumoase.

Aici soarele nu este niciodată arzător, iar razele sale se oglindesc în apa lacului de acumulare. Peisajele de aici sunt cu adevărat spectaculoase, iar micul sătuc primeşte cu dragă inima pe oricine doreşte să-i păşească pragul.

Aici sătenii îşi câştigă existenţa din agricultură, creşterea animalelor şi prelucrarea lemnului. Însă au un atuu, respiră aer curat de munte, puternic ozonat, iar pacea este aici la ea acasă.

Din Colibiţa, se pot face drumeţii la: Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, se poate face un traseu montan de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, la Castel Dracula care se află lângă Pasul Tihuţa – 1100 metri altitudine.

Numele de Colibiţa se spune că se trage de la coliba unui cioban, printre primii care au păşit în zonă, care s-a stabilit aici în căutarea unor zone bune de păşuni pentru oile sale. La fel ca acest cioban, au venit şi alţii aici şi s-au stabilit, atraşi fiind de frumuseţea şi liniştea locului, formându-se o adevărată comunitate. Apele necruţătoare se pare că le-au înghiţit gospodăriile, aceştia fiind nevoiţi să părăsească zona. Se spune că aici, dacă asculţi cu atenţie apa lacului, se pot auzi şi acum vaietele clopotelor bisericii, care zac pe fundul lacului.

Astăzi, Colibiţa se numără printre locurile turistice care merită vizitate, cu un peisaj spectaculos şi condiţii de şedere foarte bune, fiind un loc primitor şi curat care reflectă frumuseţea României.

Citește și
1 Comentariu
  1. teo spune

    Bun, dar daca nu am masina, cum pot ajunge aici, tocmai din Bucuresti?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata