EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, arestaţi preventiv pentru 29 de zile

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, vineri noapte, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Cei doi au declarat recurs la acestă decizie, ce va fi judecat de instanţa supremă.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti s-a prezentat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind citată în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Judecătoarea a venit însoţită de un avocat.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat vineri, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală.

Ea este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă în dosarul privind o mită de un milion de euro şi în care fiul acesteia, Florin Cergan, a fost reţinut deja de procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

„În şedinţa din 9 august, Secţia pentru judecători a CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Cîrstoiu Veronica, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă prevăzută de art. 26 raportat la 257 şi art. 7 alin 3 din Legea nr.78/2000 şi luare de mită prevăzută de art. 254 alin 1 raportat la art. 7 din Legea nr. 78/2000. Hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 95 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa „, se arată într-un comunicat al CSM.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă că persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale.

„În acest context, la seara zilei de joi, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Florin Cergan pentru a o remite mamei sale Veronica Cîrstoiu. Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, se arată într-un comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.

Sursa citată precizează că procurorii, cu această ocazie, au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Astfel, pentru probarea faptelor a fost necesară intervenţia unor investigatori sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie, dar şi ofiţeri de la alte structuri din cadrul DGA care au lucrat la acest caz timp de aproximativ trei luni, începând cu luna mai.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata