Aurel Sime (DGP): Pentru eliberarea paşaportului electronic, amprentarea copiilor nu se mai face de la 6 ani, ci de la 12 ani

Amprentarea copiilor pentru eliberarea paşapoartelor electronice se face, începând de luni, pentru minorii care au împlinit vârsta de 12 ani, până acum amprentarea fiind obligatorie de la 6 ani, potrivit prevederilor legale iniţiale. Schimbarea a venit odată cu modificarea actelor normative referitoare la eliberarea paşapoartelor electronice pentru minori, a declarat Aurel Sime, directorul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

 Taxa paşaportului este de 270 de lei, iar valabilitatea este de cinci ani. Minorilor de până în 12 ani li se eliberează paşaport cu valabilitate de trei ani, taxa fiind de 244 de lei.

Până acum, pentru copiii de până la 6 ani costul paşaportului era de 244 de lei şi valabilitatea de trei ani. După 6 ani, când devenea obligatorie amprentarea, taxa pentru emiterea documentului era de 270 de lei, având o valabilitate de cinci ani.

„Prin Legea nr. 175 din 6 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 343 din 11 iunie 2013, a fost stabilit cadrul necesar aplicării la nivel naţional a prevederilor art. 1 pct. 2a) lit. a) din Regulamentului (CE) nr. 444/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului, adoptat la data de 28 mai 2009, de modificare a Regulamentului CE nr. 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, în sensul modificării vârstei limită de la 6 ani la 12 ani prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale. În acest sens, începând cu data de 12 august 2013, minorii care nu au împlinit vârsta de 12 ani sunt exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale”, a declarat, luni,Aurel Sime, directorul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

El a adăugat că, totodată, prin Legea nr. 175 din 6 iunie 2013, se realizează o corelare a vârstei limită de 12 ani, prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale, cu valabilitatea paşaportului simplu electronic, context în care valabilitatea paşaportului simplu electronic urmează a fi de 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani şi 5 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

„În privinţa cuantumului taxelor pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, precizăm faptul că acestea sunt de: 270 lei (inclusiv TVA) pentru paşapoartele simple electronice care au valabilitatea de 5 ani şi 244 lei (inclusiv TVA) pentru paşapoartele simple electronice care au valabilitatea de 3 ani. Pentru toate situaţiile în care la data plăţii contravalorii paşapoartelor simple electronice solicitantul se încadra la condiţiile de eliberare a unui paşaport electronic cu valabilitate 5 ani, plătind astfel suma de 270,00 lei, iar ulterior după data de 12 august 2013 (inclusiv), la data depunerii cererii, se încadrează la condiţiile pentru eliberarea unui paşaport electronic cu valabilitate 3 ani, Compania Naţională ‘Imprimeria Naţională’- S.A. va proceda la restituirea diferenţei de 26,00 lei”, a spus Sime.

Restituirea diferenţei se va efectua, pe baza următoarelor documente depuse/transmise prin poştă către CN ‘Imprimeria Naţională’: cerere depusă de părintele copilului minor, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor referitoare la modificarea de restituire a diferenţei de 26,00 lei (cont IBAN, banca titularului de cont), copie act de identitate părinte, copie paşaport electronic copil minor.

Modalitatea de restituire a diferenţei de 26 lei se va aduce la cunoştinţa cetăţeanului, prin înscrisuri vizibile afişate la ghişeele/punctele de lucru din cadrul Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple judeţene.

„După data de 12 august 2013 preţurile vor fi diferenţiate, la momentul încasării, în funcţie de vârstă. În cazul în care încadrarea persoanei se face la o altă categorie de vârstă la data depunerii cererii de eliberare a paşaportului faţă de data achitării taxei, nu se va percepe diferenţa de preţ”, a precizat Aurel Sime.

Direcţia Generală de Paşapoarte a postat şi pe pagina oficială a instituţiei schimbarea referitoare la eliberarea paşapoartelor pentru minorii care au împlinit 12 ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.