MAE: Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor având statut diplomatic

0

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat transmis duminică, 11 august, că declararea persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena, doar persoanelor având statut diplomatic.

 Precizarea MAE vine în urma solicitării deputatului PSD Bogdan Diaconu de declarare a liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata.

„Declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor având statut diplomatic. În analiza preliminară a MAE, declaraţiile cu caracter extremist în cauză, care promovează, între altele, ura şi violenţa pe motive etnice, ar putea atrage răspunderea autorilor în baza dreptului comun, având în vedere, inclusiv, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.  31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, arată MAE.

Potrivit acestui act normativ, notează MAE, în cazul faptelor descrise şi incriminate, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de procuror.

MAE menţionează că OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 85 procedura prin care un străin este declarat indezirabil, ca măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

„Această măsură se dispune de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul sesizează instanţa de judecată, la propunerea instituţiilor cu competenţe în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul menţionat mai sus”, precizează MAE.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a solicitat MAE declararea liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata şi a anunţat că va depune în Parlament, la începutul sesiunii viitoare, un proiect de lege de interzicere a extremismului, informează un comunicat remis duminică .

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita, a informat agenţia de presă MTI.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.