„Ploaia de stele” – fascinantul fenomen anual al Perseidelor va avea loc în această noapte

Ca de obicei, în luna august îşi face apariţia curentul de meteori Perseide. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (astro-urseanu.ro).

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Predictiile din 2013

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va veni pe 12 august, la între ora 18 şi 23:45, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori. Cum la noi atunci este zi sau încă devreme, rămâne să observăm panta descendentă a maximului, după miezul nopţii înspre dimineaţă, în noaptea de 12 spre 13 august.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Cer curat

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bună şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Cum se observă?

Pentru vedea meteori nu aveţi nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să staţi întins, un sac de dormit sau un şezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult cu atât vedeţi mai mulţi meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorţire.

Dacă doriţi ca observaţiile voastre să fie utile oamenilor de ştiinţă este nevoie ca la fiecare meteor observat să notaţi: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelaţia); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luaţi legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt aţi observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului şi la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Predicţiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Este ploaie de stele?

Nicidecum. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.