Berlinul afirmă că germanii nu sunt spionaţi de SUA

Guvernul cancelarului Angela Merkel a afirmat luni, 12 august, că germanii nu sunt spionaţi de SUA, un subiect ce provoacă de mai multe săptămâni atacuri virulente între putere şi opoziţie, în apropierea alegerilor legislative din Germania, transmite AFP.

‘Agenţia americană NSA şi serviciile de informaţii britanice au asigurat în scris că respectă dreptul şi legea în Germania’, a afirmat în faţa jurnaliştilor directorul Cancelariei, Ronald Pofalla, care coordonează serviciile de informaţii, la finalul audierii sale în cadrul unei comisii parlamentare ad hoc.

Pofalla a adăugat că SUA au propus Germaniei un acord care va exclude orice formă de spionaj între cele două ţări. Negocierile urmează să înceapă în luna august, a precizat el.

Cu şase săptămâni înainte de alegerile legislative din Germania, Pofalla a fost audiat de o comisie parlamentară formată din 11 deputaţi, membri ai partidelor reprezentate în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german), însărcinată cu controlul serviciilor de securitate.

La nouă săptămâni după acuzaţiile privind spionajul american în lume formulate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, care a obţinut azil în Rusia, bănuielile persistă în Germania în legătură cu ceea ce ştia guvernul german şi cu amploarea supravegherii practicate de SUA.

Preşedintele comisiei parlamentare care l-a audiat pe Pofalla, Thomas Oppermann, membru al opoziţiei social-democrate (SPD), a apreciat că tot nu s-a făcut lumină în acest caz, după cinci ore de audieri. ‘Nu ştim în continuare în ce proporţie, în cadrul programului (de supraveghere american) PRISM, SUA îi spionează pe germani’, a spus Oppermann. ‘Din acest motiv, cerem în continuare din partea cancelariei să solicite SUA transparenţa pe care Obama a promis-o’, a mai spus el.

Întrebat dacă Angela Merkel va fi chemată şi ea la audieri de către comisie, social-democratul a răspuns că nu exclude venirea unor ‘invitaţi de marcă’. Următoarea reuniune a comisiei este programată pentru 19 august.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.