Fidel Castro sărbătoreşte marţi 87 de ani, din ce în ce mai îndepărtat de viaţa publică

Retras de la putere în urmă cu şapte ani, Fidel Castro îşi sărbătoreşte marţi, 13 august, cei 87 de ani în discreţie totală, ascuns în reşedinţa lui la vest de capitala Havana, unde se dedică studiilor agronomice, primind din când în când demnitari străini aflaţi în vizită în Cuba, relatează AFP.

Cel mai recent demnitar primit de Castro, preşedintele uruguayan Jose Mujica – de asemenea un fost luptător de gherilă – povestea că s-a întâlnit la sfârşitul lunii iulie cu ‘un Fidel marcat de trecerea anilor, dar încă plin de viaţă, un bărbat în permanenţă la curent cu evenimentele din lume, bine informat pe toate subiectele, ca de obicei’.

Doar un concert într-un parc public din Havana şi prezentarea a două cărţi care-i sunt dedicate vor marca oficial aniversarea celui care rămâne în Cuba ‘comandantul-şef’, în pofida părăsirii puterii în favoarea fratelui său Raul, cu cinci ani mai tânăr.

‘Am trăit ca să lupt’, a scris ‘El Lider Maximo’ în ultimul său mesaj, o lungă scrisoare către opt şefi de stat şi de guvern veniţi în Cuba pentru a participa, la 26 iulie, la cea de-a 60-a aniversare a asaltului cazărmii Moncada de către Fidel Castro şi alţi o sută de luptători, care, în ciuda eşecului său, a marcat începutul drumului către preluarea puterii, la 1 ianuarie 1959.

Fostul preşedinte cubanez a fost absent la această ceremonie de la Santiago de Cuba: ‘trebuie să respect indicaţiile celor care-mi păzesc sănătatea’, a indicat Fidel Castro într-o scrisoare de motivare a absenţei sale, aminteşte agenţia de presă franceză.

Starea de sănătate a liderului Revoluţiei Cubaneze rămâne un secret de stat, după operaţia care l-a obligat să paseze puterea fratelui său Raul la 31 iulie 2006.

În ultimele sale apariţii publice, ca, de exemplu, atunci când a mers să voteze, la 3 februarie, într-o şcoală din cartierul Vedado, în centrul capitalei, Fidel Castro a apărut cărunt şi încovoiat de greutatea anilor, mergând anevoie, cu ajutorul unui baston.

Două luni mai târziu, a părut foarte mişcat, până la lacrimi, la inaugurarea unei şcoli în cartierul său, unde a fost adus un omagiu ‘fiului său politic’, preşedintele venezuelan Hugo Chavez, decedat cu o lună mai devreme. ‘Cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată Cuba’, a scris Fidel după moartea şefului de stat.

Mare specialist în discursurile-fluviu, Fidel Castro a încetat în 2012 să-şi mai scrie ‘reflecţiile’ pe care le-a dedicat timp de cinci ani actualităţii internaţionale şi marilor probleme ale lumii – alimentaţia şi ameninţarea nucleară, notează AFP.

Potrivit biografei şi editoarei sale, Katiuska Blanco, Fidel Castro rămâne un pasionat de navigarea pe internet, chiar dacă el continuă să scrie de mână.

‘Nu atinge tastatura, însă navighează pe internet în căutare de biografii, hărţi, date, anecdote, nu este deloc un tehnofob, ci din contră’, a explicat Blanco recent pentru France Presse.

La fel ca în ultimii şapte ani, Fidel Castro se abţine de la orice comentariu privind afacerile interne ale ţării, chiar dacă a fost reales deputat în primăvară.

‘Tăcerea aprobatoare a lui Fidel constituie o sursă de legitimitate’ pentru reformele implementate în ultimii şapte ani de fratele său, notează într-o lucrare recentă economiştii Jose Antonio Alonso şi Pavel Vidal.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.