EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului: Declaraţiile lui Gabor Vona – rasiste şi incitatoare; instituţiile statului să se autosesizeze

Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” îşi exprimă profunda îngrijorare pentru „declaraţiile rasiste şi incitatoare” pe care liderul partidului radical naţionalist Jobbik din Ungaria, Gabor Vona, le-a făcut sâmbătă la Borzonţ şi solicită instituţiilor abilitate ale statului să se autosesizeze pentru a lua măsurile care se impun.

„Condamnăm cu toată fermitatea un astfel de discurs care vine în contradicţie flagrantă cu art. 30 al. 7 din Constituţia României şi solicităm instituţiilor abilitate ale statului să se autosesizeze pentru a lua măsurile care se impun. De asemenea, menţionăm că tolerarea unor astfel de acţiuni lipsite de discernământ politic din partea unor partide sau organizaţii extremiste străine prezente în România amplifică riscul pentru intensificarea extremismului din România. În acest context nu putem să nu privim cu îngrijorare la exerciţiile paramilitare pe care Asociaţia Noua Dreaptă din România le-a făcut în cadrul ‘Taberei Naţionaliste: Camaraderie, disciplină, loialitate’, organizată la Râşnov între 1-4 august”, se arată într-un comunicat remis luni de directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului, Alexandru Florian.

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita, după cum a informat agenţia de presă MTI.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata