Motivare CAB: Intermediarul mitei către judecătoarea Cîrstoiu ceruse 2,5 milioane de euro de la Dinel Staicu

Avocata Adriana Dascălu, cea care a intermediat mita către judecătoarea Veronica Cîrstoiu, îi ceruse iniţial 2,5 milioane de euro lui Dinel Staicu pentru o hotărâre favorabilă acestuia, însă a primit numai 1,2 milioane de euro, se arată în motivarea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti la decizia prin care magistratul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

„În perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la S.D. (Dinel Staicu, n.r.) suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor Veronica Cîrstoiu, P.D. şi B.L., judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă sus-numitului”, se arată în motivare.

Adriana Dascălu a primit, în ianuarie 2012, o primă tranşă de 1.200.000 euro din folosul pretins şi a convenit ca diferenţa de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanţa de judecată urma să pronunţe admiterea contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu.

„Cu toate acestea, deşi prin decizia penală nr. 381/22.02.2012 pronunţată de completul de judecată compus din cei trei magistraţi anterior menţionaţi a fost admisă contestaţia în anulare formulată de S.D., acesta nu a mai remis făptuitoarei Dascălu Adriana diferenţa de 300.000 euro„, precizează judecătorii.

Adriana Dascălu a povestit unui investigator sub acoperire că a fost stabilit un semn cu magistrata Cîrstoiu, prin care aceasta să transmită faptul că este de acord cu mita, în urma acestui semn investigatorul urmând să remită suma de 100.000 de euro pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar.

„Pentru transmiterea semnului, învinuita Dascălu Adriana a menţionat că s-a convenit să meargă împreună cu investigatorul sub acoperire, în dimineaţa de 17 iulie, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, în sala de şedinţă în care se va afla completul din care face parte judecătorul Cîrstoiu Veronica. Dascălu Adriana a specificat că ‘semnul’ ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul Cîrstoiu Veronica îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi”, se arată în motivare.

Magistraţii mai arată că după primirea acestui ‘semn’, conform celor stabilite de către Adriana Dascălu, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro.

O altă acuzaţie în acest dosar constă în aceea că, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu a pretins, prin intermediul denunţătoarei R.I.A., suma de 150.000 euro de la Dinel Staicu, prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii M.S., Cîrstoiu Veronica şi U.E., de la Curtea de Apel Bucureşti pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS, în vederea „dirijării” la un complet favorabil a unui dosar DNA, în momentul sesizării instanţei anterior menţionate pentru judecarea fondului respectivei cauze, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile inculpaţilor S.M. (Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, n.r.) şi R.I.A.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, vineri noapte, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Cei doi au declarat recurs la această decizie, ce va fi judecat miercuri de instanţa supremă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.