Pandantiv de 20.000 de ani, descoperit în România

0

Un pandantiv din piatră gravat cu motive geometrice, vechi de 20.000 de ani, a fost descoperit de arheologii români într-un sit din Piatra Neamț. Vechimea foarte mare a obiectului de podoabă a fost stabilită prin metoda datării cu C-14.

Pandantivul a fost recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene din Epoca Pietrei, având peste 20.000 ani vechime. Descoperirea a fost făcută pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, din Piatra Neamţ, de către arhelogii dâmboviţeni de la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte. Pandantivul este cel de-al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România.

În cadrul cercetărilor din acest an au fost scoase la iveală şi alte artefacte importante pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, printre care se numără o lamă foarte mare pentru această perioadă, realizată din silex, lungă de 11 centimetri lungime.

„Ultima descoperire constă dintr-un superb pandantiv din piatră, frumos şi complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14”, a declarat directoul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Ovidiu Cârstina, citat de mediafax.ro.

Obiectele recent descoperite vor fi incluse în colecţia de obiecte de artă paleolitică ce va fi găzduită de noua secţie a muzeului din Târgovişte privind evoluţia omului. Secția se va deschide la Galeriile „Stelea” cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.