EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Parlamentarii bulgari se vor reuni în şedinţă extraordinară dedicată rectificării bugetare

0

Parlamentarii bulgari se vor reuni cel mai probabil vineri într-o şedinţă extraordinară la care să fie discutat veto-ul impus săptămâna trecută de preşedintele Rosen Plevneliev asupra rectificării legii bugetului, scrie marţi cotidianul sofiot Dnevnik, citând surse din alianţă de guvernare.

Preşedintele parlamentului Mihail Mikov a declarat pentru acest ziar că încă aşteaptă propunerile grupurilor parlamentare cu privire la data la care să se reunească legislativul. Însă, potrivit surselor citate, data a fost deja stabilită.

Această informaţie este confirmată şi de ziarul 24 Ceasa care scrie că cel puţin jumătate dintre locurile din avionul care pleacă vineri dimineaţă pe linia Varna-Sofia au fost rezervate de deputaţi, în acest zbor se va afla chiar şi un şef al unuia dintre cele patru grupuri parlamentare, precizează publicaţia. Majoritatea parlamentarilor au bilete dus-întors şi locuri rezervate în avionul de vineri seară spre Varna. Alţi nu au reuşit să facă rezervări şi vor fi nevoiţi să se întoarce pe plajă cu zborul de sâmbătă dimineaţă, scrie 24 Ceasa. Toţi parlamentarii au primit SMS-uri că trebuie să fie prezenţi vineri în sală pentru că votul este de o importanţă crucială pentru guvernul socialistului Plamen Oreşarski, pe fondul unor proteste care de 60 de zile cer demisia cabinetului şi convocarea unor alegeri anticipate.

Unii analişti comentează că, în cazul în care alianţa de guvernare nu va reuşi să respingă veto-ul impus de preşedinte, asta ar fi practic un vot de neîncredere pentru guvern, care s-ar vedea nevoit să demisioneze. Conform Constituţiei, veto-ul impus de preşedinte poate fi respins cu voturile a cel puţin 121 din cei 240 membri ai parlamentului bulgar.

Partidul Socialist Bulgar şi aliaţii lui din Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) au împreună 120 voturi. În aceste condiţii, respingerea votului ar depinde de formaţiunea ultranaţionalistă Ataka, fiind clar că partidul de centru-dreapta GERB ar vota în favoarea veto-ului. Presa bulgară de marţi îl citează pe liderul ultranaţionaliştilor Volen Siderov care susţine că fiecare dintre membrii grupului parlamentar al Ataka ar putea vota aşa cum vrea. Analiştii presupun însă că majoritatea parlamentară a intrat în negocieri secrete cu Ataka, încercând să-i convingă să asigure voturile necesare pentru respingerea veto-ului.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a impus săptămâna trecută un veto asupra proiectului de lege pentru rectificarea bugetului de stat, adoptată săptămâna trecută de parlament. În ciuda presiunii la care a fost supus în ultimele zile de către reprezentanţii majorităţii parlamentare a socialiştilor şi etnicilor turci, şeful statului a profitat de dreptul său de veto.

Cel mai important punct al rectificării este posibilitatea de a lua un nou împrumut de până la 1 miliard de leva (circa 500 milioane de euro). Preşedintele consideră că lipseşte transparenţa în ceea ce priveşte modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani. Practic, asta înseamnă că guvernul poate cheltui aceste fonduri pentru orice, a spus Plevneliev, în prezentarea argumentelor pentru decizia sa.

Şeful statului a subliniat că este de acord cu majorarea ajutoarelor şi indemnizaţiilor pentru grupurile sociale vulnerabile, dar că nu trebuie speculat pe această temă, pentru că pachetul social reprezintă doar o mică parte din cheltuielile suplimentare propuse. Plevneliev a mai spus că nu este împotriva luării unui împrumut, chiar şi mai mare decât cel prevăzut, cu condiţia însă ca acesta să fie folosit pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă şi nu doar pentru plata cheltuielilor restante.

La începutul lunii august, parlamentarii bulgari au plecat în vacanţă, care în mod normal trebuie să continue până la 4 septembrie, dar pe care vor fi nevoiţi s-o întrerupă cel puţin pentru o zi din cauza veto-ului prezidenţial.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.