EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Prima bibliotecă românească, inaugurată oficial la românii din Serbia de nord-est

0

În oraşul Zajcear din Republica Serbia a fost inaugurată, luni, 12 august, prima bibliotecă românească publică din Valea Timocului, denumită simbolic, în cinstea luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu.

Preşedintele Mişcării Democrate a Românilor din Serbia (MDRS), Nataşa Tosici, a declarat  că Biblioteca Mihai Eminescu cuprinde un fond de carte de aproximativ 5.000 de exemplare, mare parte donate de diferite asociaţii culturale din România, celelalte achiziţionate.

,,Avem un program permanent de împrumut şi de lectură a cărţilor ce le deţinem în patrimoniu. În zona noastră sunt mulţi elevi şi studenţi care studiază în România şi aceştia, mai ales pe perioada vacanţelor, sunt interesaţi să consulte bibliografiile şcolare sau pur şi simplu să se preocupe de cunoaşterea literaturii române’, a precizat Tosici.

Ea a fost de părere că ,,MDRS este cu adevărat un forum puternic al românilor, cel mai vechi, care a acţionat pentru redobândirea demnităţii naţionale româneşti, pentru renaşterea culturală şi spirituală a comunităţii românilor din regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării unde există aproximativ 200 de localităţi locuite de etnicii români’.

,,Nu mai putem accepta mitul că de 180 de ani românii din Serbia de nord-est nu citesc în limba română. În ultimii 20 de ani, mii de adulţi şi tineri trec frontiera în România.Aceştia nu sunt nici analfabeţi şi nici atât de inconştienţi să nu cocheteze cu limba româna. Prejudecăţile trebuie abandonate definitive de liderii diferitelor entităţi civile sau politice din Serbia de nord-est’, a afirmat Tosici.

În context, şefa MDRS a arătat că ,,indiferent de poziţia grupurilor anti-româneşti din anumite zone, românii, cărora li se mai zice şi vlahi, vorbesc un grai a cărui origine se află în lexicul limbii române’.

,,Adversarii limbii române nu mai trebuie să creadă că persoanele care vorbesc acest grai nu aparţin filonului latin. Adică ei pot citi în sârbeşte şi în vlaheşte, dar nu în limba română! Este o aberaţie, acum în secolul XXI să mai crezi în inepţii care, într-adevăr, pot provoca conflicte entice. Dar, repet, nu este cazul nostru. Suntem români şi punctum!, ca să-l citez pe marele poet al tuturor românilor – Mihai Eminescu’, a concluzionat Tosici.

La eveniment au participat zeci de români veniţi din majoritatea localităţilor din Valea Timocului să fie martori la un moment crucial din istoria comunităţii lor, mulţi dintre aceştia interesaţi să devină cititori ai bibliotecii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.