Publicul va putea observa printr-un telescop explozii solare şi obiecte cereşti, la „Noaptea Cercetătorilor”

Publicul bucureştean va putea observa printr-un telescop obiectele cereşti, radiaţiile cosmice, găurile negre, exploziile solare în data de 27 septembrie cu prilejul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”.

Coordonatorul Departamentului de comunicare al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, Oana Sandu, a declarat marţi  cercetătorii ISS vor purta participanţii într-o călătorie de la macro la micro-cosmos, invitându-i să observe obiecte cereşti printr-un telescop.

„Publicul va vedea cum arată emulsiile nucleare printr-un microscop, radiaţiile cosmice, găurile negre, exploziile solare. Depinde de vreme. Dacă va fi înnorat, nu se vor putea face observaţii prin telescop”, a spus Oana Sandu.

Publicul va putea interacţiona direct şi cu cercetători de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Fizică Atomică şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, care sunt parteneri ai evenimentului „Noaptea Cercetătorilor” care are ca scop promovarea cercetării în rândul publicului larg.

Evenimentul se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa, iar în România va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare.

„Stelele, spaţiul, găurile negre, exoplanetele, expansiunea Universului – toate acestea sunt subiecte care au fascinant dintotdeauna publicul larg, dar rareori sunt explicate pe înţelesul tuturor. Mă bucură faptul că cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale s-au asociat evenimentului şi că vor putea intra în dialog cu toţi participanţii, indiferent de nivelul pregătirii lor ştiinţifice”, a declarat coordonatorul proiectului, Ionuţ Topală, de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, potrivit unui comunicat de presă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.