Atentatul de la Boston: cei doi prieteni kazahi ai lui Ţarnaev pledează nevinovat

Doi studenţi originari din Kazahstan, acuzaţi de obstrucţionarea anchetei în legătură cu dublul atentat de la maratonul din Boston la 15 aprilie, au pledat nevinovat marţi, notează AFP.

Dias Kadârbaev şi Azamat Tazhaiakov, ambii în vârstă de 19 ani, au apărut în ţinută portocalie de închisoare în faţa judecătoarei federale Marion Bowler la tribunalul din Boston, în Massachusetts /nord-estul Statelor Unite/. Părinţii lor au fost prezenţi.

Cei doi studenţi au fost inculpaţi joia trecută de un mare juriu federal american pentru „complot de obstrucţionare a justiţiei”, în ancheta asupra exploziilor ce au făcut trei morţi şi 264 de răniţi la celebrul maraton al oraşului.

Citeste si:  Egipt: Patru bombe au explodat în metroul din Cairo, cel puţin doi răniţi

În actul de acuzare iniţial, cei doi tineri au fost acuzaţi doar de „complot”, înainte ca acest cap de acuzare să fie agravat. Cei doi băieţi au fost plasaţi izolat.

Înfăţişarea următoare este programată pentru data de 26 septembrie.

Dacă vor fi declaraţi vinovaţi, Kadârbaev şi Tazhaiakov riscă până la 20 de ani de închisoare pentru „obstrucţionare” şi până la cinci ani pentru „complot”, plus o amendă de 250.000 de dolari, trei ani de libertate condiţionată şi posibilitatea de a fi expulzaţi din Statele Unite, potrivit procurorului.

Citeste si:  Afganistanul, în doliu după cel mai sângeros atentat din ultimii trei ani

Cei doi kazahi sunt acuzaţi că au încercat să distrugă şi să ascundă un rucsac şi un calculator aparţinând lui Djohar Ţarnaev, unul dintre cei doi autori ai dublului atentat de la Boston, un american de origine cecenă în vârstă de asemenea de 19 ani.

Treizeci de capete de acuzare au fost reţinute împotriva lui Djohar Ţarnaev, din care 17 sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close