EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Condimentele uzuale: ce conţin şi cum le evităm

S-a vorbit de multe ori despre diverse produse alimentare, considerate a fi dăunătoare organismului uman, însă un mare semn de întrebare şi o grijă amănunţită trebuie să o avem şi în ceea ce priveşte condimentele, spune Dr. Mercola, pe site-ul său www.mercola.com.

Condimentele nu prea sunt băgate în seamă când vine vorba de alimentele pe care le consumăm, tocmai pentru că ele sunt folosite în cantităţi mici, o linguriţă fiind considerată o cantitate neînsemnată în raport cu restul mâncării consumate.

Rolul condimentelor este de a da alimentelor un gust mai bun, dar dintr-o masă gustoasă, acestea se pot transforma într-un coşmar metabolic, chiar şi atunci când vine vorba de o linguriţă mică de condimente.

Micile doze pe care le utilizăm frecvent pentru a da aromă mâncărurilor sunt dăunătoare şi au un efect biologic cumulativ. Mai jos, puteţi vedea o listă cu patru condimente folosite frecvent, dar care provoacă mult rău.

 

  •  Maioneza

Maioneza pe care o cumpărăm din supermarketuri este preparată folosind ulei de soia – una dintre cele mai nocive grăsimi care le puteţi consuma vreodată, indiferent dacă este parţial hidrogenată, sau dacă este organică. Uleiul de soia poate deschide calea spre multe probleme de sănătate, de la obezitate şi boli de inimă, la probleme de reproducere.

 Dacă o preparaţi în casă, din uleiuri sănătoase şi ouă proaspete şi organice, fără ingrediente artificiale, atunci maioneza este foarte bună.

 

  •  Smântâna

 Trebuie să fiţi foarte atenţi la smântâna pe care o cumpăraţi din magazine. De aceea ar fi foarte bine să optaţi pentru cea cumpărată de la micii producători, mai exact de la sătenii din piaţă care produc în mod natural smântana. Smântâna din găletuşele de plastic se face şi ea tot din lapte, însă diferenţa este că este posibil să conţină un hormon de creştere  care provoacă  pericole sănătăţii umane, şi, în special la femei, creşte riscul de cancer la sân. De aceea, să urmăriţi foarte atent etichetele.

 

  •  Ketchup-ul

Cele mai multe produse de ketchup îmbuteliate sunt fabricate, în cea mai mare parte, din roşii fierte, apă şi cantităţi mari de zahăr, de obicei, sub formă de sirop de porumb modificat genetic. Multe dintre ele conţin „arome naturale”, care sunt, de fapt, produse chimice.

„Concentrat de tomate, sirop de fructoză de porumb, oţet distilat, sare, praf de ceapă, praf de usturoi, arome naturale” – acestea sunt, în general, ingredientele ce le regăsim în ketchup.

Însă, ketchup-ul este totuşi un condiment ce poate fi preparat în propria bucătărie, care vă oferă avantajul de a controla cantitatea şi tipul de îndulcitor, precum şi celelalte ingrediente. Este în mod cert, o variantă foarte bună din toate privinţele, faţă de ketchup-ul îmbuteliat.

 

  •  Sosul Barbeque şi de grătar

 Ca şi restul de condimente deja discutate mai sus, sosurile pe care le folosim când facem un grătar pot conţine un melanj de ingrediente dubioase. Haideţi să aruncăm o privire la ingredientele ce le conţine un sos de grătrar: piure de tomate, oţet distilat, sirop de porumb, sare, stafide pastă, piure de portocale, mirodenii şi plante aromatice, usturoi uscat şi ceapă, colorant de caramel, sorbat de potasiu, xantan.

Din nou, avem de-a face cu sirop de porumb, care în mod evident, este produs genetic. Xantanul este cel care ajută la fermentare, şi este o substanţă cleioasă, cu o vâscozitate ciudată şi care ajută la îngroşare.

În colorantul de caramel, aparent inofensiv după denumire, se ascund, de fapt, alte două substanţe periculoase chimice: metilimidazol-2 şi metilimidazol-4, care au fost descoperite că provoacă rău plămînilor, ficatului, tiroidei.

Am discutat mai sus doar despre patru condimente comune, însă exemplele pot fi mai multe de atât. Cele patru ar trebui să fie suficiente pentru a demonstra că majoritatea condimentelor din comerţ nu sunt alimente reale, ci mai degrabă un  amestec de substanţe chimice care au gust bun, însă nu oferă nimic bun sănătăţii noastre.

Ele sunt încărcate cu zahăr în exces (mai ales fructoza), sare, conservanţi, coloranţi, amelioratori, şi o mare parte de ingrediente modificate genetic, toate acestea ar trebui să fie evitate ori de câte ori este posibil.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și
1 Comentariu
  1. gica spune

    Cum sa evitam aceste alimente false ??dar protectia consumatorului si specialistii care scriu…paziti-va …de ce nu le scot de la vanzare ,daca sant nocive pt organism ??am ajuns sa citim ca totul trebuie sa fie …organic,preparat in casa …in ce lume traiti ?cand sa mai fac si bucatareala si de unde sa iau legume organice cand sant toate produse cu seminte europeene,modificate si romanilor li se interzic soiurile autohtone ?toate institutiile statului impanate de specialisti ..nu fac nimic ,isi iau lefurile grase ,beneficiaza de avantaje si …avertizeaza ,in loc sa ia masuri !! nu mai scrieti d-lor nimic daca nu readuceti inapoi legumele sanatoase si nu goniti invadatorii din afara fara scrupule adevaratii criminali vinovati de recrdescenta cancerelor si la copii !!!!!!!!!!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata