EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Franţa/pensii: Guvernul are în vedere un sistem de puncte de credit în cazul muncilor fizice grele

0

Guvernul francez are în vedere un sistem de pensii bazat pe puncte de credit, şi nu pe numărul de ani de muncă acumulaţi, în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi fizice grele, a indicat marţi premierul francez Jean Marc Ayrault, informează Reuters.

Detaliile unui astfel de sistem, prin care aceşti muncitori vor fi mai în măsură să decidă când să se pensioneze, urmează să fie puse la punct de guvernul socialist, hotărât să reformeze sistemul de pensii confruntat cu un deficit în continuă creştere. Executivul ar urma să prezinte un plan în acest sens parlamentului în săptămânile care vin.

Unele ţări scandinave folosesc deja un sistem similar pe puncte, care este renumit pentru transparenţă şi simplitate, dar şi pentru faptul că permite o mai mare flexibilitate pentru cei care, de exemplu, îşi schimbă mai frecvent locul de muncă ori lipsesc perioade mai îndelungate pentru a avea grijă de copii sau vârstnici.

Premierul francez a precizat, în timpul unei vizite la şantierul unei linii de tramvai în Velizy-Villacoublay, la sud-vest de Paris, că persoanele care au o muncă fizică solicitantă vor putea acumula puncte care se vor transforma în credite de câteva luni suplimentare de cotizare la sistemul de pensii. Jean Marc Ayrault a subliniat că guvernul doreşte astfel să-i ajute pe cei cu slujbe care presupun efort fizic şi schimburi de noapte, cum sunt şi muncitorii de la linia de tramvai nevoiţi să foreze noaptea pentru construirea unui tunel subteran sau cei expuşi la substanţe chimice toxice.

‘Dacă dorim menţinerea modelului social francez, trebuie să ţinem cont de aşteptările muncitorilor, mai ales de cele ale celor care muncesc în condiţii grele’, a conchis premierul.

Reforma sistemului francez de pensii, urmărită îndeaproape de investitorii internaţionali şi de partenerii europeni ai Franţei, ar urma să accelereze procesul lansat deja de extindere a perioadei obligatorii de contribuţie la cel puţin 41 de ani şi jumătate, până în 2020.

Un grup de lucru creat de guvern a recomandat măsuri rapide de extindere a acestei perioade la 44 de ani şi creşterea taxelor pentru pensionarii cei mai înstăriţi.

Guvernul francez are prevăzută o întâlnire pe această temă cu liderii sindicali, la 26 şi 27 august, pentru a prezenta apoi proiectul de reformă la 18 septembrie, în cadrul unei reuniuni a cabinetului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.