Ministerul Justiţiei vrea un sistem de blocare sau întrerupere a radiocomunicaţiilor din penitenciare

Ministerul Justiţiei a pus, marţi, în dezbatere publică un proiect de lege privind posibilitatea utilizării sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

„Se estimează că pentru o unitate mare de detenţie (peste 1.500 de deţinuţi) costul achiziţionării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 – 750 de deţinuţi) de 5.000 euro/lună, în final reuşindu-se punerea în funcţiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare”, menţionează documentul citat.

MJ arată că prin actul normativ se propune o colaborare între Ministerul Justiţiei, prin ANP şi ANCOM, în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice aduse de către deţinuţi prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanţă, inclusiv a telefoanelor mobile.

„Sistemele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea şi detectarea utilizării în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea electromagnetică a radiocomunicaţiilor. Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP”, se arată în proiectul de act normativ.

Citeste si:  Cinci feluri în care te poţi proteja de radiaţiile emise de telefoanele mobile

Documentul stabileşte caracteristicile funcţionale specifice pe care un astfel de sistem este nevoie să le îndeplinească şi precizează că instalarea, punerea în funcţiune şi utilizarea se realizează cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza.

Astfel, ANP va putea achiziţiona servicii destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din sistemul penitenciar şi servicii de consultanţă şi proiectare.

„Prin acest proiect de act normativ se asigură, pentru perioada 2013-2017, şi resursele financiare necesare achiziţiei acestor servicii, ANCOM urmând să suporte din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane lei/an pentru perioada de referinţă.

Suma aferentă anului 2013, se transferă ANP, integral, în termen de 30 zile de la data aprobării cheltuielii, în intervalul 2014-2017 aceasta urmând a se acorda trimestrial, în cote egale. După această perioadă, pentru asigurarea continuităţii activităţii de blocare şi întrerupere a radiocomunicatiilor în perimetrele unităţilor din subordine, ANP va efectua demersurile necesare continuării finanţării achiziţiei acestor servicii. (…) Suma de 10 milioane anual constituie venituri proprii, în completarea celor prevăzute în Legea nr.48/2012 privind finanţarea activităţii ANP şi a unităţilor subordonate şi se utilizează exclusiv pentru acoperirea costurilor ocazionate de achiziţionarea serviciilor menţionate”, menţionează MJ.

Citeste si:  SIMONCUŢA SRL - notificare privind deschiderea procedurii insolvenţei

În document se arată, ţinându-se seama din estimări, că suma vărsată de ANCOM nu poate acoperi întregul sistem penitenciar şi se prevede ca ANP să stabilească, în mod prioritar, unităţile în care va funcţiona sistemul, după evaluarea vulnerabilităţilor pe linia siguranţei deţinerii, ţinându-se cont de numărul de dispozitive de comunicare la distanţă descoperite, amplasarea geografică şi arhitectura unităţii de penitenciare, categoria şi numărul persoanelor private de libertate deţinute, de regulă, cele din regimul de maximă siguranţă şi închis şi implementarea sistemelor integrate de pază, supraveghere video şi control acces.

În expunerea de motive, iniţiatorul subliniază că, deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, introducerea acestora în penitenciare s-a perfecţionat în timp, interesul deţinuţilor fiind determinat de posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activităţii infracţionale, posibilitatea influenţării proceselor aflate pe rolul instanţelor, posibilitatea coordonării unor acţiuni împotriva administraţiei penitenciare şi asigurarea posibilităţii impunerii ca lideri informali în rândul deţinuţilor.

Citeste si:  Negocierea CCM la ArcelorMittal Galaţi a fost amânată

Pentru exemplificare, în document, se prezintă şi numărul dispozitivelor GSM descoperite în sistemul administraţiei penitenciare din România: în 2008 – 10.778, 2009- 9.938, 2010- 9.459, 2011- 9.967, 2012-10.505, semestrul 1 din 2013- 5.602.

„Măsurile dispuse la nivelul unităţilor subordonate ANP, deşi sunt consistente, nu sunt în măsură să limiteze, la o scară largă, utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă în perimetrele ANP. Dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum şi creşterea performanţelor echipamentelor utilizate de către reţelele de comunicaţii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent şi riscul săvârşirii infracţiunilor prin intermediul conexiunilor internet ceea ce înseamnă că pot avea şi caracter transfrontalier”, mai spune MJ.

Soluţia prezentată – cea mai viabilă, economică şi acoperitoare din punct de vedere al numărului de unităţi care va beneficia de măsurile preconizate – a fost identificată în urma unei analize a proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici.

Conform proiectului de act normativ, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea condiţiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în unităţile subordonate ANP, în cazul în care acestea produc interferenţe prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close