EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Rusia declară că o conferinţă internaţională de pace privind Siria nu va avea loc mai devreme de octombrie

Conferinţa internaţională de pace privind Siria, al cărei obiectiv este de a aduce la masa negocierilor responsabili ai regimului sirian şi ai opoziţiei, nu va avea loc probabil până în octombrie, a declarat marţi ministrul-adjunct de externe rus Ghennadi Gatilov, citat de AFP.

Potrivit declaraţiilor lui Gatilov, o întâlnire pregătitoare între Rusia şi SUA va avea loc la sfârşitul lunii august, dar agenda diplomatică este deja încărcată pentru luna septembrie.

Conferinţa ”nu va avea loc probabil în septembrie, deoarece există alte evenimente în septembrie”, a declarat Gatilov pentru agenţia Interfax.

”Suntem pentru organizarea unei conferinţe cât mai repede posibil, dar trebuie luate în calcul unele realităţi care ar putea influenţa data convocării acestui forum”, a adăugat el.

AFP aminteşte că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, au căzut de acord în luna mai în ce priveşte organizarea unei conferinţe internaţionale, denumită ”Geneva 2”, în timp ce rebelii avansau în teren.

Rusia, unul dintre principalii susţinători ai regimului preşedintelui Bashar Al-Assad, propusese iniţial ca respectiva conferinţă să aibă loc în mai. De atunci, desfăşurarea conferinţei a fost amânată de mai multe ori pe fondul unei contraofensive a trupelor proguvernamentale şi a nehotărârii opoziţiei siriene privind necesitatea de a participa la conferinţă.

Moscova insistă printre altele, spre disperarea SUA, asupra participării la conferinţă a Iranului, care-l susţine pe preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, şi-i furnizează arme.

Rusia şi SUA vor discuta pe această temă la sfârşitul lunii august, ”probabil la Geneva”, a precizat Gatilov.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata