Fidel Castro şi-a amintit cum a primit Cuba arme de la Coreea de nord, în anii 80

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a povestit miercuri cum Coreea de Nord i-a furnizat arme Cubei în anii 80, în contextul în care în iulie a.c. autorităţile au confiscat o încărcătură de arme cubaneze ‘depăşite’ de pe o navă-cargo nord-coreeană care traversa Canalul Panama, relatează AFP.

‘Tovarăşul Kim Ir-sen, un luptător călit şi fără cusur, ne-a trimis 100.000 de puşti de asalt AK şi muniţia corespunzătoare, fără să ceară niciun ban’, şi-a amintit liderul Revoluţiei cubaneze, într-un lung articol publicat de media oficiale a doua zi după cea de-a 87-a sa aniversare.

Pe atunci, la finele anilor 80, Cuba avea nevoie de ‘suficiente arme pentru un milion de combatanţi’ în faţa unei eventuale agresiuni din partea Statelor Unite ale Americii /SUA/ şi în timp ce URSS era pe cale să-şi înceteze ajutorul pentru statul insular, după cum a scris Castro.

Liderul sovietic de atunci, Iuri Andropov, ‘ne-a spus că dacă vom fi atacaţi de SUA va trebui să facem faţă singuri’, a menţionat El Lider Maximo, în articolul care trece în revistă relaţiile sale cu lideri sovietici pe parcursul a trei decenii de alianţă între Cuba şi Uniunea Sovietică.

Fidel Castro nu a făcut nicio referire la confiscarea din iulie din Panama a transportului nedeclarat de arme cubaneze şi care, potrivit Havanei, urmau să fie reparate în Coreea de nord, ceea ce încalcă rezoluţiile ONU care au impus sancţiuni Phenianului. Marţi, o echipă de inspectori ai ONU au sosit în Panama pentru a inspecta cele 240 de tone de material militar.

Într-o scrisoare precedentă datată 28 iulie, Fidel Castro a afirmat, fără a se referi explicit la cazul navei-cargo nord-coreene, că ‘unii se străduiesc să calomnieze Cuba’ susţinând că aceasta încearcă să ‘înşele’ Naţiunile Unite folosind un ‘limbaj dublu’.

Retras de la putere din iulie 2006 în favoarea fratelui său Raul, Fidel Castro a mai mărturisit în noua sa epistolă că nu şi-a ‘imaginat să mai trăiască şapte ani’ după ce s-a îmbolnăvit ‘grav’.

‘Am avut astfel privilegiul să citesc şi să aflu multe lucruri pe care ar fi trebuit să le ştiu dinainte. Cred că noile descoperiri ne-au luat pe toţi prin surprindere’, a mai notat fostul şef de stat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.