Guvern: Sancţiuni contravenţionale pentru cei care angajează zilieri în alte activităţi faţă de cele prevăzute de lege

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri prin care se introduc sancţiuni contravenţionale pentru cei care angajează în alte activităţi faţă de cele prevăzute expres de actul normativ sau în beneficiul unui terţ.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prin proiectul de lege aprobat se extinde aria termenului „beneficiar de lucrări”, astfel încât forţa de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoanele juridice şi de persoana fizică autorizată, întreprinderea familială şi întreprinzătorul persoană fizică, titular al întreprinderii individuale şi se defineşte „caracterul ocazional” al activităţilor necalificate.

În proiect se stipulează că veniturile realizate din activităţi necalificate cu caracter ocazional nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social.

„Copiii cu vârsta cuprinsă între 15 -16 ani au posibilitatea de a presta activităţi necalificate cu caracter ocazional, numai cu încuviinţarea părinţilor sau reprezentanţilor legali şi numai pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică”, arată Guvernul.

De asemenea, Executivul precizează că valoarea minimă a cuantumului renumeraţiei brute orare nu poate fi sub nivelul valorii/oră a salariului de bază minim brut pe ţara garantat (conform HG nr. 23/2013 este de 4,74 lei/ora începând cu 1 iulie 2013).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.