EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Titus Corlăţean: Regionalizarea în România va avea loc pe baze europene, nu pe baze etnice

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a reiterat, miercuri, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului poziţia Guvernului referitoare la regionalizare, punctând că aceasta nu se va face pe criterii etnice.

‘Această temă a regionalizării pe criterii etnice reprezintă o constantă a unor forţe politice şi a unor lideri politici maghiari cu minţi înfierbântate, fie din România – Harghita şi Covasna, preponderent – dar şi din Ungaria şi nu reprezintă o surpriză pentru noi. Şi din acest punct de vedere, România a avut datoria şi are datoria, indiferent de guvernare, să afirme constant, foarte clar, care sunt legile în această ţară, care este Constituţia, care sunt regulile europene în materie, care trebuie respectate de toţi. Regionalizarea nu va avea loc în România, s-a spus, a spus-o şi Guvernul şi alţi actori politici din România, nu va avea loc decât pe bazele europene, economice, administrative, care reprezintă standardul, nu pe baze etnice, să fie foarte clar’, a afirmat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a explicat că regionalizarea trebuie să se facă spre binele cetăţenilor României, indiferent de etnie, pentru dezvoltarea economică a zonelor respective.

Titus Corlăţean a subliniat, în mai multe rânduri, că modelele autonomiste nu reprezintă un standard european, nu sunt acceptate în Europa şi nici în România.

‘Aşa numitele modele autonomiste nu sunt un standard european, nu sunt acceptate ca standard în Europa şi nu pot fi acceptate, evident, şi potrivit Constituţiei, nici în România. Descentralizare-Da! Autonomie administrativă cu resurse economice pentru dezvoltare şi viaţa tuturor cetăţenilor, fie ei maghiari sau români, din Harghita şi Covasna – DA, dar nu altceva’, a spus şeful diplomaţiei române.

Acestă idee a fost susţinută şi de preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, care a subliniat că în România nu va exista o regiune autonomă.

‘Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (…) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România – o regiune autonomă’, a declarat luni, Traian Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata