Băsescu despre arborarea la porţi a drapelului secuiesc: Oare nu era loc şi pentru drapelul României?

Preşedintele Traian Băsescu a participat joi, 15 august, la hramul mânăstirii de la Izvoru Mureşului şi a primit un drapel al României de la arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan.

Preşedintele a spus că, în drum spre Izvoru Mureşului, a văzut la mai multe porţi drapelul secuiesc şi pe cel al Ungariei şi consideră că ar fi un semn de respect dacă s-ar arbora alături de acestea şi drapelul României.

„Sigur că respect mult dreptul fiecăruia ca la el în casă să facă ce vrea. Venind încoace am văzut la porţi şi drapelul secuiesc lângă cel unguresc, al Ungariei. Oare nu era loc şi pentru drapelul României? Nimeni nu spune să nu le pună pe acestea acasă la ei, dacă aşa vor. Dar trebuie să găsim un loc şi pentru tricolor pentru că acesta va fi semnul că ne respectăm unul pe celălalt”, a punctat şeful statului.

Traian Băsescu a afirmat că până când a devenit om politic nu a pus mare preţ pe arborarea tricolorului şi că a învăţat, de la un profesor ardelean pe care l-a avut la Academia Navală, că ţara şi drapelul se poartă în suflet.

„Până când am devenit om politic nu am pus foarte mare preţ pe arborarea tricolorului. Pentru că, întotdeauna, am crezut că, în primul rând, tricolorul îl porţi în suflet şi, atunci când poţi, îl mai arborezi, dar, îl porţi undeva, îl porţi în suflet. 12 ani, (…) în fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, se ridica la catarg tricolorul, în fiecare seară, la apusul soarelui, de la catarg se cobora tricolorul şi în fiecare dimineaţă îmi aduceam aminte de un dascăl din Ardeal, pe care l-am avut la Academia Navală. Se numea Oargă şi toate orele pe care le aveam cu acest dascăl, şi era în anii ’70, le făceam într-o sală în care era harta României Mari şi ne spunea: voi o să umblaţi în jurul lumii, cu tricolorul la catarg, dar trebuie să ştiţi care este ţara voastră şi cum arăta când s-a făcut Marea Unire. Era harta României Mari. Şi cele două lucruri esenţiale că ţara şi steagul se poartă în suflet le-am învăţat de la acest profesor ardelean”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei i-a spus preşedintelui că tricolorul a fost, poate, prima sa icoană, ţinând cont că tatăl său era ofiţer şi că drapelul l-a însoţit atunci când era plecat pe mare.

„Cred că atunci când le aveaţi pe braţele soţiei dumneavoastră pe cele două copile, mai mult aţi privit tricolorul decât pe cele două fetiţe şi poate că aceasta a fost mângâiere pentru dumneavoastră. (…) Vă dăruiesc acest drapel să-l duceţi acolo unde doriţi pentru neam şi pentru ţară şi să-l ţineţi sus. Să se vadă România până în emisfera de nord. Să vă ajute Dumnezeu în tot ceea ce faceţi pentru neamul românesc”, a spus înaltul ierarh.

Arhiepiscopul i-a oferit un drapel al României şi soţiei preşedintelui, Maria. „Îngăduiţi-mi să-i dau şi soţiei dumneavoastră pentru că sunteţi pe drum de dimineaţă şi nu ştiu dacă aţi apucat să-i faceţi un cadou de Sfânta Maria. (…) L-am scăpat eu pe preşedinte şi de data aceasta”, a adăugat IPS Ioan.

Alături de preşedintele României şi soţia sa, la finalul Sfintei Liturghii oficiate la mânăstirea de la Izvoru Mureşului au primit steagul tricolor şi cei 1.200 de credincioşi care au participat la slujbă, iniţiativa fiind salutată de şeful statului.

Participanţii la slujbă au cântat imnul României şi au fluturat drapelul tricolor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.