Constanţa: Peste 12.000 de turişti au participat la festivităţile de Ziua Marinei

Festivităţile militare şi religioase organizate joi de Statul Major al Forţelor Navale pentru sărbătorirea celei de-a 111 aniversări a Zilei Marinei Române au strâns peste 12.000 de spectatori pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.

Manifestările dedicate Zilei Marinei au debutat cu intonarea imnului de stat şi înălţarea drapelului naţional, urmate de un Te Deum săvârşit arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Exerciţiile demonstrative de respingere a atacurilor pe mare de la bordul şalupelor RHIB, în aer cu avioanele cu reacţie şi elicopterele de atac PUMA Naval, şi pe ţărm, susţinute de infanteriştii marini, au făcut şi anul acesta deliciul publicului, stârnind ovaţii şi ropote de aplauze.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a coborât pe faleză, din loja oficialităţilor, şi a împrumutat un automat AKM cu aruncător de grenade pentru a se fotografia cu el. „Nu ştiţi că sunt marinar şi eu? La Revoluţie eram exact cu o armă ca aceasta în mână”, a spus Mazăre.

El a adăugat că spectacolul realizat de Ziua Marinei ar trebui să fie mai dinamic, dar asta înseamnă şi un buget pe măsură. „Eu aş vedea manifestările mai vii, mai dinamice, dar contează şi ce buget ai pentru asta”, a precizat primarul.

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a decis să-şi prelungească valabilitatea brevetului de căpitan de lungă cursă, Mazăre a răspuns: „Eu am un respect mare pentru marinari. Felul cum a condus România, faptul că eşti marinar şi conduci vapoare… Nu vreau să mă bag profesional. De ce să nu poată să conducă o navă şi la 60 de ani? Doar nu trebuie să sară din elicopter. Stă comod pe scaun, îşi aprinde o ţigară, are apartament de trei camere, o mică piscină. Poate să-şi ia cu el şi soţia sau … la cine mă gândesc eu, atunci să vezi senzaţie”, a spus Mazăre.

La festivităţile ocazionate de Ziua Marinei Române, Radu Mazăre a venit îmbrăcat în ţinută adecvată – tricou în dungi şi caschetă de ofiţer de marină pe care avea brodată o ancoră cu iniţialele CB. „Este o caschetă realizată de Cătălin Botezatu, iar iniţialele sunt marca sa”, a lămurit edilul Constanţei.

La festivităţile de pe faleza Comandamentului Flotei au participat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Radu Stroe, şeful Statului Major General, generalul Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. ing. Aurel Popa, comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Alexandru Mârşu, ataşaţi militari şi parlamentari.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.