Egipt: Zeci de victime în violenţele de vineri. Fraţii Musulmani cer continuarea protestelor

Mişcarea Fraţilor Musulmani egipteni, din care face parte şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, a lansat vineri un apel către simpatizanţii acestuia să continue protestele, după ce în ultimele confruntări cu manifestanţii anti-Morsi zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, relatează AFP şi Reuters.

În apelul său, gruparea Fraţilor Musulmani a cerut încetarea protestelor odată cu rugăciunea de vineri seară, de la ora 18H00 GMT, dar reluarea lor începând de sâmbătă.

Vineri au reizbucnit confruntările sângeroase dintre adversarii şi simpatizanţii lui Morsi, după ce aceştia din urmă au pornit la Cairo un ‘marş al mâniei’, ca urmare a intervenţiei de miercuri a forţelor de securitate, care i-au evacuat din două pieţe ale capitalei, acţiune ce s-a transformat într-o baie de sânge cu sute de morţi.

Bilanţul confruntărilor de vineri, din capitala Cairo şi alte localităţi, este contradictoriu. În timp ce televiziunea egipteană a anunţat 17 morţi şi 182 de răniţi, Fraţii Musulmani vorbesc despre peste 50 de morţi numai în cartierul Ramses din Cairo, iar agenţia France Presse relatează că cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa, corespondentul acesteia relatând că a numărat 39 de cadavre în două morgi improvizate.

De asemenea, vineri s-au extins atacurile asupra clădirilor guvernamentale, sediilor poliţiei şi bisericilor creştine pe întreg cuprinsul ţării. Televiziunea egipteană a arătat imagini cu unul dintre principalele sedii ale poliţiei din Cairo cuprins de flăcări.

În urma incidentelor de miercuri, guvernul interimar de la Cairo a decretat starea de urgenţă şi a impus restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, poliţia primind permisiunea să deschidă focul împotriva oricărei persoane care nu se supune regulilor de ordine publică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.