Reorganizarea ANAF e primul test al capacităţii reale de descentralizare, afirmă premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, 16 august, la Suceava, că pe 19 august va face numirile la cele opt direcţii regionale antifraudă, iar funcţionarea acestor structuri, în noua organizare a ANAF, cu asistenţa Băncii Mondiale, va reprezenta un prim test în privinţa capacităţii de a lucra la nivel de regiune.

‘Numirile le fac luni (n.r.-19 august), după care ei organizează concursurile cât mai repede (…) Regionalizarea ANAF-ului este, dacă vreţi, un prim test apropo de capacitatea administrativă de a lucra la nivel de regiune. Cred că multe alte lucruri trebuie să meargă spre regiuni, ca tot ce ţine de Ministerul Muncii de exemplu, şomajul, pensiile, de educaţie, sănătate (…) De aceea cred că tot ce ţine de reorganizarea ANAF-ului, făcută cu asistenţa Băncii Mondiale, va fi un test foarte important privind capacitatea reală de descentralizare”, a spus Ponta, subliniind că ”la Bucureşti trebuie să rămână cât mai puţin”, iar cu excepţia politicii externe, apărării, justiţiei, reglementării şi controlului, toate celelalte activităţi trebuie transferate în teritoriu.

”Doresc ca direcţiile antifraudă să-şi îndeplinească foarte bine sarcinile (…) Trebuie strânse resurse la buget”, a spus Ponta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
5 Comentarii
 1. Un hatru spune

  Ori de …destructurare ?

 2. Grigoras Elena spune

  In structurile teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ( ANAF ) din regiunea Nord-Est a Romaniei respectiv ale Directiei Generale Regionale ale Finantelor Publice Iasi ( DGRFP ), creata de la 01.08.2013 conform OUG 74/2013 si HG 520/2013 prin preluarea prin absortie a fostelor structuri teritoriale ale ANAF ( Directiile Generale ale Finantelor Publice Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui si subordonatele lor, Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi si subordonatele sale ), in perioada de reorganizare din luna august 2013 s-au produs multiple acte infractionale !!!
  Mentionam mai intai totalul tratament de tip mafiot al formarii statelor de functiuni, in care pe criterii combinate de incompetenta profesionala si tratament discretionar, abuziv, au fost stabilite posturile pe activitati si compartimente, astfel incat sa fie pastrati in schemele de personal cei din gastile sefilor !!! Apoi pe criterii contrare masurilor reorganizarii in cauza, regasibile in preambulul actelor normative anterior citate , s-au emis ilegal decizii pentru eliberari din functii , jalnice ca redactare juridica, si anume celor pentru care s-a dorit trimiterea la asa-zise examinari, conform art.100 din Legea nr. 188 /1999 (reorganizarea prevedea alocarea de posturi la structuri deficitare ca numar de personal, cum ar fi la inspectia fiscala, dar efectiv la structurile DGRFP Iasi tocmai la acestea s-a redus numarul de posturi – partial la fosta DGFP Iasi si 100% la fostele Directii judetene pentru accize si operatiuni vamale – DJAOV Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui , adica la singurele strucuri ce deranjau cu adevarat evazionistii ).
  Dupa care in total stil mafiot, pentru ocuparea posturilor ce implicid au devenit vacante, sefii din DGRFP Iasi structura centrala si teritoriala subordonata, au ” selectat ” pentru ocuparea fara concurs a respectivelor posturi, in mod ” cofidential „, doar pe cei „darnici” si din gasca evazionistilor.
  Evident ca ceilati preavizati nu au mai incaput pe ” listele” sefilor .
  In acest context se impune autosesizarea de urgenta a organelor abilitate sub coordonarea DNA si ANAF sa dispuna anularea tutror ” optiunilor ” formulate la DGRFP Iasi, care nici cel putin nu s-au inregistrat la registratura acestei institutii, in ziua depunerii, si nu ulterior la inchiderea perioadei de exprimare a optiunii, colectandu-se mai intai ilegal la compartimentele de resurse umane, deponentii neprimind numere de inregistrare , in acest fel nemaifiind posibila nici urmarirea optiunilor fiecarui deponent – optiune I, optiunea II, largul drum spre aranjamente fiind astfel evident.
  Se impune urmarirea depunerilor de optiuni atat la structurile teritoriale ale DGRFP Iasi cat si de la nivelul propriu al acesteia , separat partea de fisc si separat partea vamala .
  Si indeosebi trebuie cercetat modul fraudulos in care s-a ajuns la exprimarea optiunilor pentru un anumit post, respectiv cum s-a ajuns ca in proportie de 99% din situaii sa existe doar cate o singura optiune pentru un post ( oare nu cumva pentru a se evita calea legala a concursurilor ! ) , indeosebi in cazul posturilor vamale, in conditiile in care persoanele optionare, practic, prin prisma provenientei din 6 judete, nu aveau cum sa ajunga „nedirijate ” la aceasta performanta ce sfideaza teoria matematica a probabilitatilor !
  Cine, de ce si „pentru ce” a facilitat acest sistem fraudulos, netransparent, de neasigurare a cerintelor realizarii legale a carierei functionarilor publici conform Legii 188/1999 ?
  Cum au ajuns persoane de la partea de fisc a DGRFP Iasi sa fie singure ( „neconcurate ” ) la posturile vamale pentru care si-au exprimat „optiunea”, fara sa fi cunoscut domeniul de activitate si care de altfel nici nu indeplinesc cerinta legala ca anterior sa fi desfasurat activitati similare, potrivit art.100 alin.(2) lit d) din Legea 188/1999 ?

  Ca atare, ANAF si DNA trebuie de urgenta sa curme aceste situatii ilegale de la DGRFP Iasi, respectiv :
  – sa se corecteze cazurile aberante de decizii pentru eliberari din functii ce contravin motivatiei reorganizarii prin OUG 74/2013 ( la inspectii fiscale, indeosebi la judetele Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, in care inspectorii de la activitatea de inspectie fiscala de la fostele DGFP nu au primit preavize, ca si cum noua schema de personal a noilor AJFP in toate cele 5 judete a coincis in mod cu totul misterios cu numarul ocupantilor existenti ai acestor posturi din respectivele judete, in timp ce inspectorii de la activitatea de inspectie fiscala de la fostele DJAOV din aceleasi judete, contrar motivatiei reorganizarii de realocare de posturi catre inspectia fiscala, au fost cu totii eliberati din functii ( si oare unde au ajuns posturile lor respectiv caror privigeliati le-au fost fraudulos destinate ? ),
  – sa se anuleze toate optiunile „dirijate” pentru posturi vacante de la partea de fisc si partea de vama din DGRFP Iasi,
  – sa se emita in mod fundamentat si legal o noua lista a posturilor vacante la DGRFP Iasi ( structura posturilor din noua lista sa fie 100% diferita de aceea din vechea lista ),
  – exprimarea noilor optiuni sa se faca transparent, intr-o unica incinta,la aceeasi data si ora, in prezenta tuturor preavizatilor pentru eliberarare din functii, si nu cum s-a procedat anterior, prin intelegeri dirijate de sefi,
  – examinarile ( concursurile ) sa se realizeze doar in scris ( doar nu este o testare gen actorie, canto etc, asa-zisul oral fiind un criteriu al coruptiei ), prin crearea la nivel de ANAF si nu la DGRFP a unui numar de cate 20 seturi de subiecte pentru fiecare profil de post – fiecare cu cate 50 de intrebari stil grila care sa cuprinda intreaga bibliografie .

 3. Andrei spune

  Ce a scris Grigoras este prea bland ! Realitatea este cu mult mai grava ! In structura proprie a DGRFP Iasi condusa de PSD-istul Ion Grigoriu,adica intr-o structura nou creata, care nu este succesoarea nici unei foste structuri ( in OUG 74/2013 si HG 520/2013, specificandu-se ca DGRFP „se infiinteaza” deci este nou creata), in loc de a se recurge la ocuparea posturilor legal conform art.56 lit.d)din Legea 188/1999 respectiv prin recrutare, acestea – cu exceptia unui numar de 69 posturi, in general de conducere, s-au ocupat ilegal, inclusiv cele aferente compartimentului juridic, partas in acest fel la abuzul savarsit ! De fapt niste mascarici de juristi ! Chiar deciziile de eliberare din functii emise sub pretext-motivatie reorganizarea prin invocarea art.10 alin.(4)din OUG 74/2013, vizate de acesti juristi, sunt o parodie ! Orice judecator incoruptibil si neaservit politic le va desfinta ! Fatul ca juristii de la fostele DJAOV din cele 6 judete au trecut fraudulos in schema proprie a DGRFP Iasi, fara preavize de eliberare din functii, asa cum s-a procedat cu ceilalti eliberati din functii de la aceleasi foste DJAOV, denota savarsirea de catre directorul Ion Grigoriu a unui evident abuz in serviciu, si nu numai, DNA trebuind sa se autosesizeze ! Iar in ce priveste optiunile dirijate pe bani grei de sefi pentru ocuparea posturilor vacante fara examen de catre cei cu preavize, concluzia este clara – coruptia troneaza la DGRFP Iasi !Cu asa sefi la DGRFP Iasi evaziunea va triumfa in continuare, patronilor fiindu-le si mai usor sa-i mituiasca pe cei din DGRFP Iasi si subordonatele sale ! o noua structura coruptibila s-a creat in plus in Romania, aceea a regionalelor fiscal-vamale, cea de la iasi iesind deja in evidenta !

 4. Avram spune

  Ce se descentralizeaza ? Spaga !!! Nu o mai tine integral Ponta la Bucuresti ? Ce test s-a trecut ? Cumva cel al coruptiei ? Nici o noutate, doar de asta a venit PSD+PNL la guvernare ! Ca sa-i fure pe romani !!!

 5. Dan spune

  Cata spaga a luat fostul director de la DGFP Bacau, Muntean Mircea, retrogradat sef administratie incepand cu 01.08.2013 , fie doar si in luna august 2013 pentru a aranja pe posturi pe cei darnici in contextul reorganizarii institutiei ? Unele persoane din institutie afirma ca spaga ceruta a fost de 2000 euro / post de executie mai marunt si de 5.000 euro la posturi mai deosebite ( spaga se recupereaza apoi de la patroni !!! ). In actualul AJFP Bacau un fel ca de fosta DGFP Bacau sub Muntean Mircea functioneaza arbitrariul, bunul plac, ca pe feuda proprie, evaziunea in judetul Bacau existand in primul rand datorita acestui trepadus de slujbas al sistemului mafiot, pricopsit la conducerea institutiei prin vointa primarului Stavarache de Bacau si lider al organizatiei PNL locale , !!! Activitatea de tip mafiot a lui Muntean Mircea, oare de ce este tolerata de ministrul Chitoiu ? Pentru ca ambii sunt PNL-isti ? Ce cauta inca la conducerea AJFP Bacau (fosta DGFP ) un incompetent profesional in materie de fiscalitate si cu cu genetice apucaturi de coruptie ( in familie, recent , sotia lui Muntean fiind condamnata la 5 ani de inchisoare pentru trafic cu medicamente si aranjamente la comisii de handicapati ) ?!? Iata cine este la conducerea fiscului de la Bacau !!! Un mafiot PNL !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.