Tokes comentează propunerea de a i se retrage distincţia de stat

Laszlo Tokes, membru al Parlamentului European reprezentând România, a calificat propunerea de a i se retrage înalta distincţie a statului român ca o încercare de a-l lipsi de libertatea de exprimare, informează agenţia MTI.

Reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate au cerut vineri ca lui Tokes să i se retragă ordinul Steaua României primit cu patru ani în urmă la a 20-a aniversare a revoltei de la Timişoara /Temesvar/.

În declaraţia de închidere a universităţii de vară a românilor ce trăiesc în străinătate de la Izvoru Mureşului /Marosfo/, Tokes a fost numit un „extremist maghiar ce luptă cu toate mijloacele posibile împotriva României şi românilor”, aminteşte MTI.

Tokes a fost de asemenea criticat de demnitari publici din România, inclusiv preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta, pentru propunerea făcută la universitatea de vară de la Tusnadfurdo /Băile Tuşnad/ la sfârşitul lunii iulie că Ungaria ar trebui să ofere Transilvaniei protectorat, în acelaşi mod cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud.

„Incitarea a început să aibă efect, România prezintă unele semne de dictatură. Nu au fost onorurile pentru care am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană”, a declarat Tokes mass-media publice ungare vineri.

Tokes reprezintă România în Parlamentul European din 2007.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.