Care tip de hârtie igienică este, cu adevărat, bună?

Dacă aţi cumpărat hârtie igienică, recent, cu siguranţă ştiţi că există o mulţime de mărci pe care le puteţi allege, dar oare cât de diferite  pot fi două role de hârtie? Conform unei noi cercetări americane (“Consumer Reports”), se pare că sunt destul de diferite.

În testele lor, realizate pe 25 de mărci de hârtie igienică, s-au evaluat produsele în funcţie de: rezistenţă, cât de uşor se rup, moliciunea şi cât de repede se dezintegrează (prin sistemul de instalaţie al casei).

Cu toate că, pe baza rezultatelor testelor, au fost declarate clar, câteva mărci “câştigătoare”, acestea au pierdut unele variabile importante, demne de luat în considerare înainte de a merge să cumpăraţi o rolă de hârtie igienică.

 

  • Cât de mulţi copaci sunt aruncaţi la toaletă?

 

Există mai multe lucruri de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem hârtia igienică, mult mai importante decât moliciunea şi rezistenţa şi anume: dacă este sau nu decolorată şi dacă se fabrică din fibră “virgină” (hârtie fabricată  din fibre naturale, provenite de la copaci sau din fibre reciclate sau alternative).

Tăierea unui copac ajuns la maturitate, doar pentru a fabrica un produs ce va fi aruncat (hârtie igienică, şerveţele, prosoape din hârtie, şerveţele faciale din ţesături etc.), este o tragedie pentru mediu, indiferent din ce punct de vedere privim.

Americanii folosesc aproape opt milioane de tone de hârtie igienică în fiecare an şi în acelaşi timp, păduri întregi sunt distruse pentru a ţine pasul cu această imensă cerere. Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale raportează:

“Giganţii producători de hârtie sunt forţaţi să distrugă pădurile şi să devasteze habitatele nenumăratelor specii sălbatice, în acest proces.

În loc să îmbunătăţească modul de utilizare a materialelor, cum ar fi reciclarea fibrelor şi a reziduurilor agricole pentru a face faţă cerereii continue de hârtie igienică şi de alte produse din hârtie, de unică folosinţă, companiile cumpără celuloza “virgină” de la furnizorii care defrişează pădurile din America de Nord, din nordul Canadei şi din sud-estul Statelor Unite.”

Dacă fiecare gospodărie din S.U.A. ar înlocui doar o singură rolă de hârtie igienă, fabricată din fibre “virgine”, cu una fabricată 100% din fibre reciclate, 423.900 de copaci ar fi salvaţi!

Hârtia igienică realizată în proporţie de 80-100% din fibre reciclate, este disponibilă pe scară largă, dar dacă totuşi, cumpăraţi hârtie igienică realizată din  fibre naturale,  asiguraţi-vă, cel puţin, că aceasta provine din pădurile certificate, în care tăierea copacilor se face într-un mod responsabil.

Chiar şi hârtia igienică provenită din plantaţiile de copaci nu este o alegere pe termen lung deoarece aceste plantaţii nu se pot compara cu acele păduri bogate în diverse specii şi care au format un habitat natural de secole.

“…plantaţiile de copaci, cu o singură specie de pin, iau rapid locul habitatului forestier care este crucial. Sudul Statelor Unite conţine în prezent aproximativ jumătate din plantaţiile de arbori din lume şi datorită creşterii cererii de hârtie, este de aşteptat ca zona acestor plantaţii să crească cu 63%, până în 2040 (la 52 de milioane de hectare)”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.