„Casă în casă” – un concept de locuinţă modern, pus în operă la Timişoara

Un concept nou de a construi o casă, proiect ce aparţine unor arhitecţi români, a atras atenţia unui site din America, www.freshome.com, care a scris despre acest proiect în rândurile ce urmează.

Această casă modernă imaginată şi concepută de Andreescu & Gaivoronschi Associated Architects este construită într-o zonă rezidenţială în partea de nord a oraşului românesc Timişoara. În apropierea acesteia, se găseşte o altă casă tot sub marca celor doi arhitecţi, care a fost concepută în urmă cu 13 ani şi care a dezvoltat aceeaşi idee de „casă în casă”.

Acest tip de casă este specific Italiei şi Greciei, unde tinerii membri ai familiei locuiesc cu părinţii. Această coexistenţă a fost sincer exprimată în ambele cazuri: o casă tânără construită pe cea veche.

La construcţia ei s-a folosit lemn şi piatră, astfel că lemnul înseamnă tinereţe şi prospeţime, iar piatra te duce cu gândul la rădăcini şi la trecerea timpului. Rezultatul a fost o casă de lemn pe o casă mai mare de piatră.

Mai mult decât atât, noul concept de casă are rol de apărare şi ascunde zona de ochii lumii, datorită zidurilor solide de piatră. Gardul este un element specific în construirea caselor româneşti, folosindu-se o culoare tipică de gri. În spatele casei, un alt element tipic românesc îşi face apariţia: prezenţa unei terase acoperite, cu destinaţia de a servi masa în aer liber.

În interiorul casei, există două direcţii de intrare: una orizonatlă, care aparţine zonei părinţilor, care are legătură directă cu terasa de afară şi o zonă verticală care juxtapune spaţiile celor „două case”.

Camera de zi a fost dezvoltată ca un „teatru”, care poate fi observat de la diferite niveluri ale casei. Există, de asemenea, o parte privată, care se află la primul etaj, similară cu „sala femeilor” din locuinţele tradiţionale orientale, adică un spaţiu intim de unde cei care se află în el pot observa tot, dar nu pot fi observaţi.

Apartamentul din interiorul casei de lemn este perfect şi suficient pentru un cuplu de tineri. Între cele două case există un spaţiu intermediar în partea de sud, despărţit de nişte jaluzele de lemn şi un balcon mic în partea de vest.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.